Russen kunnen geen abonnementen en in-app aankopen betalen in Google Play Store – Tablets en telefoons – Nieuws

En daarom heeft het communisme in 1991 ook gezegeviert…
Wil je daarmee zeggen dat we het op de rest van de wereld zo fantastisch voor elkaar hebben? Het is makkelijker om jezelf te verrijken, maar het klimaat enigszins op orde houden lukt ons bijvoorbeeld niet.
Het communisme afserveren omdat het in de Sovjet-Unie niet gewerkt heeft vind ik nogal gemakkelijk.
China krijgt wereldwijd gevaarlijk rap meer macht dankzij onze vrije markt, dus oordeel niet te snel.
Rusland heeft het oostelijk deel van Europa een jaar of 45 onder de knoet kunnen houden, omdat ze er enerzijds nogal wat militair materieel tegenaan konden gooien, en er anderzijds allerlei vazallen aan de macht waren. Niet vanwege het superieure communistische of Russische gedachtengoed. En dat speelt nu weer.
Je hoort mij niet zeggen dat wat Poetin aan het doen is goed is. Integendeel. Waar ik op wijs is het feit dat wij ons hier superieur voelen en sancties opleggen aan een volk, terwijl degenen die de oorlog voeren zo goed als vrijuit gaan. Poetin is misschien in z’n eer gekrenkt als hij af moet treden, maar het spaarpotje dat wij indirect voor hem gevuld hebben is voorlopig nog niet leeg. Ik betwijfel hoeveel het hem boeit of het volk nu gaat lijden of niet.
Ondertussen zie ik één volk zwaar lijden (de Oekraïners), één volk gaat matig lijden (de Russen), en er zijn stapels volkeren over de hele wereld waar hetzelfde mee gebeurt, maar die we gewoon laten creperen. Je kan er vanalles bij vertellen over hoe Oekraïners op ons lijken en Oekraïne “bij ons hoort” (veel Nederlanders trekken de Roemenen en de Polen hier al slecht, maar goed), maar het blijft met twee maten meten. Wij zijn niet de enige die dat zien al we onszelf recht in de ogen kijken, de Russen zien dat ook.
En wat ik hierboven al noem: Stas Baretsky kreeg na de sancties ivm de Krim meer tractie met z’n anti-Westerse standpunten.
Een van de problemen is dat de mensen die ‘gewend’ waren in de rij aan te schuiven (waarvoor eigenlijk, ah well… dat zie ik wel als ik de winkel inkom) ondertussen dertig jaar ouder zijn, en zich nu herinneren dat de rijen er decenia niet waren.
Dat herinneren ze zich zeker, maar ze herinneren ook de problemen die daarmee ontstaan zijn. De crisis in 2008 hebben we hier nauwelijks gevoeld (ja, sommigen raakten wat luxe kwijt), maar in Rusland was het zeker geen kattenpis.
En op enig moment zal het toch door beginnen te schemeren dat het best apart is dat de hele wereld achter een “Nazi-staat” gaat staan, terwijl dat een paar decennia geleden helemaal anders was.
Dat zou je inderdaad zeggen. De Noord-Koreanen kennen ook allerlei verhalen over onze wereld. Het is meer een gerucht, maar ik hoop dat je niet denkt dat die mensen echt dom zijn. Ze zijn daar met heel veel meer dan de overheid, en zelfs iets basaals als voedsel is er schaars, maar er is geen grote opstand gaande.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.