Samsung: eerste 3nm-chips kunnen tot 45 procent zuiniger zijn dan 5nm-versies – Computer – Nieuws

Samsung: eerste 3nm-chips kunnen tot 45 procent zuiniger zijn dan 5nm-versies – Computer – Nieuws

Ik ben dus helemaal voor ‘geavanceerd programmeren’ ipv ‘goedkoop programmeren’, maar ik zie wel in dat er écht 2 kanten aan het verhaal hangen.

Je vergeet nog een derde, voor Apple waarschijnlijk belangrijkste kant. Apple investeert ontzettend veel geld en tijd in hardware en software waarmee het zich kan onderscheiden van de concurrentie. Apple heeft er dus geen enkel belang bij een webbrowser mee te leveren waardoor ontwikkelaars in de verleiding komen al de geboden mogelijkheden links te laten liggen en vooral programma’s maken die ook als een zonnetje lopen op een Android telefoon van 5 jaar oud. Ja, jammer voor de kopers van die dure telefoons maar het is wel lekker efficiënt voor de ontwikkelaars.

Om dezelfde reden wilde Jobs geen Flash op de iPhone. Dat blijkt achteraf een prima beslissing te zijn geweest.

Daarnaast is Chrome nu al met afstand (77 %) de grootste browser, wat betekent dat ontwikkelaars van WPA’s zich vooral zullen richten op wat er wel en niet mogelijk is binnen die browser. En er is maar 1 bedrijf die daar over gaat: eigenaar Google. Apple zal er niet echt gelukkig mee zijn als Google min of meer gaat bepalen wat apps op de iPhone wel en niet kunnen.

Dus is het voor Apple, gewoon een beslissing geweest. Als je voor de iPhone apps wilt ontwikkelen dan geeft Apple je alle mogelijkheden op hard- en softwaregebied om een voor de gebruikers heel aantrekkelijke app te maken. Wil je het sneller, goedkoper en vooral universeler maken waarbij je je qua mogelijkheden ook voor een peperdure iPhone beperkt tot wat een 5 jaar oude Android ook kan dan hoef je daarvoor geen steun van Apple te verwachten.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198596/samsung-eerste-3nm-chips-kunnen-tot-45-procent-zuiniger-zijn-dan-5nm-versies.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.