Samsung en Apple winnen aandeel op smartphonemarkt ten koste van Chinese merken – Tablets en telefoons – Nieuws

Samsung en Apple winnen aandeel op smartphonemarkt ten koste van Chinese merken – Tablets en telefoons – Nieuws

Samsung en Apple hebben afgelopen kwartaal marktaandeel gewonnen op de smartphonemarkt, ten koste van Chinese merken als Xiaomi, OPPO en vivo. Dat meldt analistenbureau Canalys. Dat hebben zij te danken aan de nieuwste releases.

Voor Samsung gaat het om zijn nieuwe line-up voor 2022 met onder meer de Galaxy S22 en nieuwe midrange-modellen, terwijl Apple profijt heeft van de populariteit van zijn iPhone 13-modellen, zegt Canalys. Xiaomi, OPPO en vivo konden niet volgen, vermoedelijk mede door de latere release van modellen wereldwijd. De merken brachten veel aansprekende telefoons wel in thuisland China uit, maar de wereldwijde release van telefoons volgde bij die merken vaak pas veel later.

De hele markt kende een krimp van 11 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens het analistenbureau komt dat door het wereldwijde chiptekort, wat de prijzen lijkt op te drijven. Ook de inval van Rusland in Oekraïne heeft de economische onzekerheid onder consumenten aangewakkerd, net als het voortduren van de coronapandemie.

Canalys is een van de analistenbureaus die leveringen van smartphones bijhoudt. Onder meer Strategy Analytics, IDC en Gartner doen dat ook. De analistenbureaus baseren zich op data van onder meer retailers, providers en fabrikanten. Veel fabrikanten publiceren al jaren geen exacte cijfers over smartphoneleveringen meer, waardoor de inschattingen van analisten de enige concrete cijfers over de smartphonemarkt zijn.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195836/samsung-en-apple-winnen-aandeel-op-smartphonemarkt-ten-koste-van-chinese-merken.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.