‘Samsung produceert nieuwe generatie Google Tensor-soc op 4nm-procedé’ – Tablets en telefoons – Nieuws

‘Samsung produceert nieuwe generatie Google Tensor-soc op 4nm-procedé’ – Tablets en telefoons – Nieuws

Samsung gaat naar verluidt de tweede generatie van Googles Tensor-soc produceren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakt ook de eerste generatie van de Tensor. De nieuwe system-on-a-chip zou op Samsungs 4nm-procedé geproduceerd worden, net als Samsungs eigen chips.

Massaproductie van de tweede generatie Tensor-soc start in juni, meldt DDaily op basis van anonieme bronnen. DDaily meldt ook dat die soc op Samsungs 4nm-procedé gemaakt wordt, dus niet op 5nm, zoals de eerste Tensor-soc.

Bij de nieuwe Tensor-soc gaat Samsung volgens DDaily panel level packaging toepassen. Hierbij worden chips die uit een wafer zijn gesneden, gebundeld op een rechthoekig in plaats van een cirkelvormig paneel. Doordat er meer chips op zo’n rechthoek passen, kunnen er meer tegelijk verwerkt worden. Volgens DDaily moet dat de kosten verlagen en de productie verhogen.

Over de nieuwe Tensor-soc is nog niet veel bekend. Android 13-code hintte er al op dat Samsung de nieuwe soc zou produceren en dat deze een nieuwe modem zou krijgen. De nieuwe Tensor-soc heeft volgens die code de typenummer GS201.

De keuze van Google om bij Samsung te blijven, is niet vanzelfsprekend. Eerder stapte Qualcomm van Samsung over naar TSMC bij de Snapdragon 8+ Gen 1. TSMC’s 4nm-node wordt gezien als energiezuiniger dan Samsungs variant, waardoor de Snapdragon 8+ Gen 1 sneller kan zijn, terwijl hij minder energie gebruikt dan de 8 Gen 1.

De nieuwe Tensor-soc wordt in ieder geval gebruikt voor Googles Pixel 7-telefoon. Google kondigde deze vorige maand aan. Het toestel krijgt een ontwerp dat vergelijkbaar is met dat van de Pixel 6. Eerder zei Google dat de nieuwe Tensor-soc functies als spraakherkenning, foto’s en video’s moet kunnen verbeteren. Dit najaar verschijnt de Pixel 7-serie.

Googles Pixel 7-telefoons

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197436/samsung-produceert-nieuwe-generatie-google-tensor-soc-op-4nm-procede.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.