‘Samsungs QD-oled-tv herkent testbeelden van reviewers en past beeld aan’ – Beeld en geluid – Nieuws

‘Samsungs QD-oled-tv herkent testbeelden van reviewers en past beeld aan’ – Beeld en geluid – Nieuws

Zowel bij tv’s, telefoons en zelfs auto’s zie je dit soort gedrag.

Het compleet debiele is nog wel het volgende:

De reviewers testen bepaalde dingen, zoals calibratie en profilering met behulp van meetinstrumenten. Deze stellen een scherm (of printer, projector, whatever…) in voor *correcte* kleur en helderheid voor de omgeving. Het is niet voor niets dat dergelijke instrumenten en software worden gebruikt voor fotografie, videobewerking, en drukwerk.

Samsung herkent testbeelden en stelt de TV zo in dat die juist gecalibreerd en geprofileerd lijkt… en zodra de testbeelden verdwijnen gaat de TV terug naar een te heldere en te verzadigde (en waarschijnlijk te contrastrijke) instelling.

Waarom zou je je apparaat BEWUST INCORRECT instellen?

Nou ja. Het zal wel te maken hebben met de achterlijkheid van de alwetende “massa”. Die zijn ondertussen gewend geraakt aan die rotzooi van Samsung. Ze hebben ook “Adobe RGB” tot in den treure gepusht op de computer, terwijl geen enkel stuk software ermee overweg kan, behalve foto-editors en video-editors en dergelijke.. In geval van Windows gebruikt het OS namelijk geen kleurprofielen; spellen, en andere software ook niet. Het gevolg is dat vooral groen en rood uit een sRGB-bron (foto, spel, video) veel te knallend worden weergegeven, omdat het Adobe RGB-spectrum wijder is dan dat van sRGB. Omdat het spel, en de meeste software geen profielen gebruiken, wordt de sRGB “opgerekt” tot het bereik van het Adobe RGB-profiel.

Samsung is overigens niet de enige die Adobe RGB heeft gepusht; en ook niet de enige die monitoren en TV’s maakt met een veel te hoge standaard helderheid (vaak zo helder dat zelfs 0% niet donker genoeg is om mee te werken in een niet kraakhelder verlichte kamer), te hoge saturatie, en te hoog contrast.

Het gevolg is dat veel mensen een compleet achterlijke perceptie hebben gekregen van wat een “correcte” kleur is. Bij de meeste mensen thuis branden de monitoren en TV’s me de ogen uit het hoofd, en de kleuren zijn zo fel en helder dat het wel snoepgoed lijkt. Als deze mense bij mij thuis naar een TV kijken (LG) of een monitor (Eizo), dan krijg ik meestal de opmerking “… dat mijn TV en computerscherm zo donker en flets zijn ingesteld. Misschien zou ik eens naar de kleurinstellingen moeten kijken.”

Nee, niet echt. Ik heb 12 jaar lang aan semi(professionele fotografie gedaan en ik calibreer en profileer mijn (Eizo) monitoren al sinds 2004. Wat dit betreft weet ik (gelukkig) waar ik mee bezig ben. Als een monitor incorrect is afgesteld voor normaal dagelijks gebruik dan zie ik dat direct, simpelweg omdat ik al bijna 20 jaar lang kijk naar CORRECT afgestelde monitoren en TV’s. Nadat ik gestopt ben met semi-pro fotografiewerk ben ik echter nooit afgestapt van Eizo (omdat ik vertrouwen heb in dat merk) en gecalibreerde en geprofileerde schermen. Als je dat eenmaal gewend bent dan is er geen weg meer terug.

De meeste TV’s die ik heb gezien van LG, Philips, en Sony (geen ervaring met Toshiba en Panasonic) zijn nog wel correct af te stellen, maar met Samsung? Vergeet het maar. Niks mee aan te vangen, in elk geval niet met de wat goedkopere modellen.

Het is één van de redenen waarom ik Samsung als de pest vermijd. Ik geef nog liever €100 MEER uit voor een apparaat met exact dezelfde specs en garantie om GEEN Samsung te hebben.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 26 april 2022 16:59]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196054/samsungs-qd-oled-tv-herkent-testbeelden-van-reviewers-en-past-beeld-aan.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.