Senaat stemt 22 maart over oproep Zeewolde-datacenterproject stop te zetten – IT Pro – Nieuws

Senaat stemt 22 maart over oproep Zeewolde-datacenterproject stop te zetten – IT Pro – Nieuws

Het rijk is in dit geval wel een deel van het probleem. Meta, maar ook Microsoft, Amazon, Google en grote co-locatie datacenters (Equinix, Iron Mountain etc), willen zich hier vestigen vanwege de goede infrastructuur. Het probleem, zeker met Meta, is dat zij zelf echter niet gaan bijdragen aan deze infrastructuur. En het rijk heeft verzuimd regels op te stellen. Men had bijvoorbeeld kunnen stellen dat Meta had moeten investeren in energieprojecten ter grootte van hun eigen gebruik, of een percentage van hun investering jaarlijks investeren in de lokale communities, zoals sport en cultuur.

Dat is hier in Alkmaar met TAQA (gasopslag) gebeurd. TAQA heeft naast de gasopslag (geen banen, geen meerwaarde voor de omgeving) een kantoor gebouwd (150 arbeidsplaatsen), stelt jaarlijks geld beschikbaar voor energieonderzoek en een startup accelerator en sponsort het theater.

Maar in dit geval komt Meta (en dat geldt eigenlijk ook voor Google in de Eemshaven en Microsoft in de Wieringermeer) alleen maar halen.

Overigens is de complexiteit van deze vergunningsaanvraag zodanig, dat je je moet afvragen of een kleine gemeente als Zeewolde daar wel de kennis voor heeft. Niet onterecht dat de Provincie Flevoland zich afvroeg of zij niet het Bevoegd gezag waren. Zij hebben veel meer expertise (meestal via een van de grote Omgevingsdiensten) om dit soort vergunningsaanvragen af te handelen.

[Reactie gewijzigd door Skyaero op 16 maart 2022 08:46]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194440/senaat-stemt-22-maart-over-oproep-zeewolde-datacenterproject-stop-te-zetten.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.