Senator Katie Britt gaat in op SEC-hack en uit bezorgdheid over cyberbeveiliging

Senator Katie Britt gaat in op SEC-hack en uit bezorgdheid over cyberbeveiliging


Washington D.C. – In reactie op de gerapporteerde hack van het officiële account van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) op X, voorheen bekend als Twitter, heeft U.S. Senator Katie Britt (R-Ala.), lid van de Senaatscommissie voor Bankzaken, Huisvesting en Stedelijke Zaken, een verklaring uitgebracht waarin ze haar bezorgdheid uit.

“Het Congres en het Amerikaanse volk verdienen antwoorden over de recente hack van een officiële account van de SEC. Deze hack bracht niet alleen gevoelige informatie in gevaar die door de SEC was verzameld, maar de hackers zorgden ook voor een aanzienlijke verstoring van de markt door valse informatie te tweeten over de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s. Dit soort cyberkwetsbaarheden zijn de belangrijkste redenen waarom de SEC zou moeten stoppen met haar pogingen om regelgeving te bevorderen die ernstige risico’s met zich meebrengt voor de persoonlijke informatie van Amerikanen. Dit incident bevestigt mijn bezorgdheid en zou moeten dienen als een alarmsignaal. De SEC moet serieus werk maken van cyberveiligheid, onder meer door de regels voor het geconsolideerde controletraject en cyberopenbaarmaking in te trekken,” aldus senator Britt.

Het incident in kwestie vond plaats op 9 januari 2024, toen het officiële X-account van de SEC aankondigde dat Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) kunnen worden genoteerd op alle geregistreerde effectenbeurzen in de VS. Deze aankondiging leidde tot een plotselinge piek in de prijs van Bitcoin. De SEC trok de verklaring later echter in, op grond van een compromittering van het account van de Commissie. Minder dan 24 uur later bevestigde de SEC officieel de goedkeuring voor de notering van Bitcoin ETF’s op Amerikaanse effectenbeurzen.

Pe Senator Britt deze wending in de gebeurtenissen resulteerde in verwarring op de markt, een aanzienlijke schommeling in de waarde van Bitcoin en een compromittering van gevoelige informatie verzameld door de SEC. Het incident onderstreepte de tekortkomingen op het gebied van cyberbeveiliging bij het bureau, vooral in een tijd waarin de Commissie nog meer gevoelige persoonlijke informatie van beleggers wil verzamelen.

Senator Britt had eerder, samen met senator John Kennedy (R-La.), in oktober 2023 een brief gestuurd naar het Government Accountability Office met het verzoek om een onderzoek in te stellen naar mogelijke risico’s, constitutionele kwesties en privacyproblemen die het Consolidated Audit Trail (CAT) van de SEC met zich meebrengt. Het CAT volgt transacties op Amerikaanse markten en biedt toezichthouders toegang tot persoonlijk identificeerbare informatie en handelsactiviteiten van beleggers.

Senator Britt is ook mede-indiener van de Protecting Investors’ Personal Identifiable Information Act, die tot doel heeft de SEC te verbieden brokers te verplichten om persoonlijk identificeerbare informatie van beleggers aan CAT door te geven.

In december 2023 legde de SEC de laatste hand aan een nieuwe regel met betrekking tot openbaarmakingen over cyberbeveiliging, waarbij bedrijven die getroffen worden door een inbreuk op de cyberbeveiliging binnen vier werkdagen gedetailleerde openbaarmakingen moeten doen. Senator Britt uitte zijn bezorgdheid over de regel en stelde dat deze een lastige en inflexibele rapportageregeling creëert, de markten minder veilig maakt door het vermogen van bedrijven om te reageren op cyberaanvallen en gebeurtenissen te belemmeren, en mogelijk de deur opent voor nationale veiligheidsdreigingen van slechte actoren.

Amerikaanse senator Katie Britt SEC hack toont kwetsbaarheid cyber aanSource link

Internet Blabla

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.