SpaceX gaat Starlink-prijzen in Verenigde Staten verhogen – IT Pro – Nieuws

SpaceX gaat Starlink-prijzen in Verenigde Staten verhogen – IT Pro – Nieuws

> Het ‘opeens’ openzetten van het netwerk in Oekraine gaan natuurlijk kosten mee gepaard, en die kosten moeten ze ergens op verhalen.

Dat staat echt totaal los van het businessmodel van Starlink. Natuurlijk worden er kosten gemaakt, maar dan heb je het over éénmalig wat terminals weggeven en tijdelijk wat bandbreedte beschikbaar stellen. Dat doet Musk zonder één keer met zijn ogen te knipperen, desnoods van zijn persoonlijke rekening. Het heeft geen impact op de lopende kosten en baten, en de promo die het oplevert is waarschijnlijk al 10x zoveel waard als de hardware die ze sponsoren.

Ik wil me verder niet uitlaten over de cashflow van Starlink. Natuurlijk is het gewoon een commercieel bedrijf wat winst moet maken, en prijzen verhogen is nou eenmaal een goede tactiek om je winst te maximaliseren. Inflatie vind ik altijd een slap excuus (verhoog je de prijzen omdat er inflatie is, of is er inflatie omdat je de prijzen verhoogt?), maar uiteindelijk wordt de kostprijs, zoals bij ieder commercieel bedrijf, gewoon bepaald aan de hand van wat de aandeelhouders willen verdienen. Een éénmalige sponsoractie aan een land in moeilijkheden staat daar redelijk los van.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194716/spacex-gaat-starlink-prijzen-in-verenigde-staten-verhogen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.