Stichting NL CISO Circle of Trust verkrijgt OKTT-status | Nieuwsbericht

Stichting NL CISO Circle of Trust verkrijgt OKTT-status | Nieuwsbericht

Op 7 september heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius aan Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) een OKTT-status (objectief kenbaar tot taak) toegekend. Met de toekenning van de OKTT-status kunnen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en CCoT efficiënter samenwerken, doordat incident- en dreigingsinformatie tijdig gedeeld kan worden. De publiek-private samenwerking wordt hiermee verder geïntensiveerd.

Door de wetswijziging van de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen van 1 december 2022 kan het NCSC op grond van zijn wettelijke grondslag informatie over dreigingen en incidenten delen met een organisatie dat objectief kenbaar tot taak (OKTT) heeft andere organisaties of het publiek te informeren. Deze OKTT’s kunnen daarmee vervolgens organisaties in hun achterban van die informatie en advies voorzien. Dankzij de toewijzing van de OKTT-status kan CCoT voorzien in tijdige, actuele en relevante dreigingsinformatie ten behoeve van de bij hen aangesloten partijen. Deze samenwerking is een belangrijke stap in het verhogen van de cyberweerbaarheid van de aangesloten multinationals.

Over Stichting CISO Circle of trust

De Stichting NL CISO Circle of Trust (CCoT) is opgericht door tien grote Nederlandse bedrijven om een bijdrage te leveren aan het vergroten van de (cyber)security awareness en weerbaarheid van in Nederland gevestigde bedrijven. De Stichting is opgericht door de CISO’s van ABN AMRO, Ahold Delhaize, Akzo Nobel, ASML, ING, KPN, Philips, Rabobank en Shell. 

Bron: https://www.ncsc.nl/actueel/nieuws/2023/september/28/stichting-ciso-circle-of-trust-verkrijgt-oktt-status

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.