STMicro en GlobalFoundries gaan samen chipfabriek bouwen in Frankrijk – Computer – Nieuws

STMicro en GlobalFoundries gaan samen chipfabriek bouwen in Frankrijk – Computer – Nieuws

GlobalFoundries en STMicroelectronics willen samen een chipfabriek bouwen in Crolles, een Franse plaats in de buurt van Lyon. De fabriek moet in 2026 volledig operationeel zijn en zal dan jaarlijks maximaal 620.000 wafers produceren voor onder meer 18nm-chips.

De fabriek komt naast STMicro’s bestaande fabriek te staan en 42 procent van de productie van de nieuwe fabriek zal voor dit bedrijf zijn. Het resterende deel van 58 procent zal voor GlobalFoundries zijn. In de fabriek willen de bedrijven verschillende soorten chips maken, met 18nm als kleinste procedé. Hiermee wil het tweetal chips voor de automotive-, iot- en smartphonemarkt maken.

De Franse overheid gaat de bouw van de fabriek met geld ondersteunen. Tegen Reuters zegt de overheid ruim 5,7 miljard euro te investeren. Het precieze bedrag wordt niet genoemd, omdat de overheid hoopt ‘meer’ geld vanuit de Europese Chips Act te kunnen krijgen.

Voor de fabriek zijn zo’n 1000 werknemers nodig. STMicro’s huidige fabriek in Crolles produceert volgens FT op jaarbasis 520.000 wafers.

De fabriek van STMicro in het Franse Crolles

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198928/stmicro-en-globalfoundries-gaan-samen-chipfabriek-bouwen-in-frankrijk.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.