Structurele back-up voor Nederlandse politie duurt nog jaren – Computer – Nieuws

Structurele back-up voor Nederlandse politie duurt nog jaren – Computer – Nieuws

De Nederlandse politie werkt aan een structurele back-upvoorziening voor het geval dat ze wordt aangevallen met ransomware. Volgens minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid duurt het nog jaren voor deze structurele back-up er is. Wel zouden er al andere ‘maatregelen’ zijn.

Het kunnen herstellen na een cyberaanval is volgens minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius een van de speerpunten van het cybersecurityprogramma van de politie. Daarom is de politie hier een Cyberrecovery-project voor gestart. Dit project werkt aan verschillende initiatieven, waaronder een structurele back-upvoorziening. Het maken hiervan vergt echter wel een ‘meerjarige doorlooptijd’, schrijft de minister.

De politie heeft naast die structurele back-up wel ‘maatregelen’ genomen om te kunnen herstellen van een ransomwareaanval. Hier deelt de minister geen details over. Het ontwikkelen van zo’n structurele back-up duurt lang, omdat er binnen de politie niet genoeg menskracht zou zijn. De financiële middelen zijn wel geregeld.

Naast back-ups, heeft de politie het Security Operations Center uitgebreid. Daardoor voldoet deze volgens de minister ‘beter aan de eisen van deze tijd, inclusief een automatiseringsstraat en goede cyberonderzoekfaciliteiten’. Zo moet het soc cyberaanvallen beter kunnen detecteren en analyseren, en zou het sneller passende maatregelen kunnen nemen en adviseren.

Met het cybersecurityprogramma focust de politie op acht basismaatregelen van het Nationaal Cyber Security Centrum. Projecten binnen dit programma zijn versneld, mede door de incidenten met Solarwinds en Log4j.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198158/structurele-back-up-voor-nederlandse-politie-duurt-nog-jaren.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.