Studententeam Electric Superbike Twente toont motoren voor komend raceseizoen – Beeld en geluid – Nieuws

Studententeam Electric Superbike Twente toont motoren voor komend raceseizoen – Beeld en geluid – Nieuws

Er zijn al jaren verschillende aandrijf technieken voor motorfietsen die elk hun voordeel hebben.

Een electro motor in het achterwiel, een naaf-motor of hoe je het ook noemt is veel gewicht in het niet-afgeveerde deel van de motorfiets. Dat wil je niet want dat is slecht voor de wegligging. Ook geeft dat meer gyroscopische krachten wat minder handig is voor de beweeglijkheid van de fiets.

Een cardan overbrenging is bij auto’s gemeen goed maar bij motorfietsen zie je dat praktisch alleen bij grotere toer motorfietsen. Daar is het gemak van weinig onderhoud het grote voordeel. Het grote nadeel van een cardan overbrenging is wel het vermogensverlies in de haakse overbrenging en het gewicht van die overbrenging. Waarbij dat extra gewicht in het niet-afgeveerde deel zit en dat is voor performance fietsen wel degelijk een nadeel.

Een ketting overbrenging is in de regel het beste uit te engineeren en heeft de meeste voordelen en de minste nadelen. Zeker voor race-fietsen waar slijtage en vervuiling met name op de lange duur veel minder speelt.

Een riem aandrijving is vergelijkbaar met een ketting aandrijving. Het grootste verschil is de rek in de riem die een ketting niet heeft. Voor race en performance fietsen is die rek minder wenselijk. Voor consumenten fietsen, met name in het toer segment is een riem aandrijving in het voordeel want meer comfort (minder trillingen) en minder onderhoud.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195912/studententeam-electric-superbike-twente-toont-motoren-voor-komend-raceseizoen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.