Symantec: mobiel bankieren-apps lekken vingerafdruk van klanten

Symantec: mobiel bankieren-apps lekken vingerafdruk van klanten

Onderzoekers van Symantec hebben vijf apps van banken ontdekt die de vingerafdrukken van honderdduizenden klanten lekken, zo laat het securitybedrijf vandaag weten. De apps maken gebruik van de AI Digital Identity SDK (software development kit) voor het authenticatieonderdeel. Dit onderdeel geeft gebruikers, bijvoorbeeld via een vingerafdrukscan, toegang tot de mobiel bankieren-app.

In de SDK vonden onderzoekers de inloggegevens voor de clouddienst waar data van de betreffende apps werd opgeslagen. Deze clouddienst bevatte persoonlijke data zoals namen en geboortedata van klanten, maar ook 300.000 biometrische digitale vingerafdrukken die klanten gebruiken om op de app in te loggen. Om welke banken het precies gaat is niet bekendgemaakt, behalve dat het verschillende “populaire bankieren-apps” voor iOS betreft.

De onderzoekers van Symantec analyseerden apps voor zowel Android als iOS. Ze vonden ruim 1800 apps met hardcoded inloggegevens voor de clouddiensten van Amazon. In bijna alle gevallen werden de inloggegevens in iOS-apps aangetroffen, waaronder ook de vijf bankieren-apps. Via de gelekte inloggegevens was het volgens de onderzoekers mogelijk om miljoenen private bestanden in Amazons S3-cloudopslagdienst te benaderen.

Bron: https://www.security.nl/posting/766548/Symantec%3A+mobiel+bankieren-apps+lekken+vingerafdruk+van+klanten?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.