Technisch directeur Britse geheime dienst pleit voor scannen chatberichten

Technisch directeur Britse geheime dienst pleit voor scannen chatberichten

Techbedrijven zoals chatdiensten zouden moeten worden verplicht om alle berichten van hun gebruikers op kindermisbruik te scannen, zo vinden de technisch directeur van de Britse geheime dienst GCHQ en de technisch directeur van het Britse National Cyber Security Centre (NCSC). De twee directeuren hebben een zeventig pagina’s tellend document geschreven waarin ze voor client-side scanning pleiten (pdf).

Tal van experts, burgerrechtenbewegingen en privacyorganisaties lieten zich eerder al kritisch uit over dergelijke scanproblemen. Apple kondigde eerder al aan dat het met client-side scaning bezig was, totdat het na felle kritiek besloot om het plan tijdelijk te parkeren. En onlangs maakte de Europese Commissie bekend dat het chatdiensten, hostingproviders en andere platforms wil verplichten om berichten van gebruikers te scannen.

Ondanks de kritiek op deze plannen stellen technische directeur Ian Levy van het NCSC en technisch directeur cryptanalysis Crispin Robinson dat er geen reden is waarom client-side scanning niet op een veilige manier geïmplementeerd kan worden. Zo lieten critici eerder weten dat overheden de technologie kunnen gebruiken om niet alleen kindermisbruikmateriaal te verbieden, maar ook andere onwelgevallige content en zo op massale schaal burgers te bespioneren.

Levy en Robinson stellen voor dat er meerdere kinderbeschermingsorganisaties betrokken moeten zijn bij het aanmerken van gewraakte beelden en het controleren van de afbeeldingen die via client-side scanning als verdacht zijn aangemerkt, voordat de autoriteiten worden ingeschakeld. Vier jaar geleden riepen de twee ook al op om toegang tot versleutelde berichten te krijgen.

Net als bij andere voorstellen voor client-side scanning krijgt ook het plan van Levy en Robinson de nodige kritiek. Zo wordt genegeerd dat een dergelijk voorstel de privacy van miljarden mensen in gevaar brengt, zegt cryptografie-expert Alec Muffet, die betrokken was bij het versleutelen van Facebook Messenger. “Het is vreemd dat ze kindermisbruik als een “maatschappelijk probleem” framen, maar technologische oplossingen eisen om het op te lossen.”

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/762021/Technisch+directeur+Britse+geheime+dienst+pleit+voor+scannen+chatberichten?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.