Tesla stopt met levering mobiele oplaadkabel bij nieuw voertuig – Beeld en geluid – Nieuws

Tesla stopt met levering mobiele oplaadkabel bij nieuw voertuig – Beeld en geluid – Nieuws

Het gaat wat ver om te spreken van “alle onderzoeken” – er is nogal veel gepapegaai in de berichtgeving over onderzoeken. Net zoals het vaak lijkt dat “petrolheads” een belang hebben in het roepen dat EV zo milieu-vriendelijk zijn, is er ook een hele industrie ontstaan “om groen” heen.

Ik denk dat niemand kan ontkennen dat EV’s geweldig zijn voor het lokale milieu omdat ze geen directe uitstoot hebben.

Maar.. er wordt vaak net gedaan alsof EV’s de bomb zijn. Dat zijn ze zeker niet. In het gunstigste (en waarschijnlijkste) geval zijn ze beter dan ICE. Afhankelijk wie je vraagt komen daaruit verschillende antwoorden. Sommige zeggen na 18.000 km, sommige zeggen na 40.000 km en je vindt ook mensen die 125.000 of zelfs 700.000 (!!) zeggen. Dat laatste verzin ik niet, kijk maar eens op https://www.rtlnieuws.nl/…700000-km-groen-wat-flauw

Maar, als je een ICE als maatstaf gaat nemen dan ben je weinig ambitieus. Daarnaast geeft bovengenoemd artikel al wel een (groot) probleem weer: We hebben helemaal niet zoveel inzicht in hoeveel energie, vervuiling en verspilling er gemoeid is bij de delving van lithium, kobalt en de accu-productie. Er wordt vaak een loopje genomen met de hoeveelheid CO2 die geproduceerd is om de electriciteit op te wekken. Biomassa, kolen, hoe groen is onze stroom werkelijk? Neem je daarin ook mee de ruwe stookolie waarop de boot vaart om die biomassa van de andere kant van de wereld te importeren zodat we die hier kunnen opstoken voor zg. “CO2 neutrale energie” ?

Ik denk dat een EV schoner is. Maar het helpt het klimaat echt niet als je door allerlei subsidies en regelingen ineens een veel grotere EV koopt dan dat je écht nodig hebt. En dat je door die dikke Tesla ineens allemaal dingen met de auto gaat doen die je eigenlijk ook anders kan doen, zoals bv. op de fiets of met het OV. Of dichter bij je werk gaan wonen of een dag extra in de week thuiswerken.

Tuurlijk, veel dingen heb je geen directe keus in, maar één van de redenen waarom het klimaat-akkoord nooit gehaald wordt en we allerlei doelstellingen nooit halen is omdat we helemaal geen pijn willen hebben van de klimaat-crisis. “Kijk mij eens goed bezig zijn met een EV” terwijl de realiteit is dat als iedereen op de wereld zich zo gedraagt de wereld nog 10x sneller naar de gallemiezen gaat.

Alle warmtepompen, EV’s en weet ik het ten goede: De CO2-footprint en je energie-behoefte zijn nog zeker veel te groot voor wat de wereld aan kan. Ja het is beter dan het was, maar als je écht iets wilt doen – dan zul je onpopulaire keuzes moeten maken. Minder minder minder consumeren.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195712/tesla-stopt-met-levering-mobiele-oplaadkabel-bij-nieuw-voertuig.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.