Tesla werkt aan robottaxi en begint in 2023 met productie huishoudrobot – Beeld en geluid – Nieuws

Als je ziet hoelang boston dynamics al bezig is met robots, die nu mondjesmaat het bedrijfsleven in sijpelen, gok ik dat die huishoudrobot in ieder geval tot 2030 wel “volgend jaar” geproduceerd gaat worden.
En Boston Dynamics heeft heel afgebakende use cases. Zo zijn ze nu met Spot (de hond-vormige, zie https://www.bostondynamics.com/products/spot) stevig aan het inzetten op het vervangen van mensen voor gevaarlijk inspectiewerk (in zware industrie, nucleaire omgevingen en bouwprojecten), wat ook echt problemen in die industrieen wegneemt. Maar Spot is dan alleen het platform, en de payload doet dan het echte inspectiewerk. En de toepassing is dan heel erg gericht op “te gevaarlijk voor mensen, en dus mens-arm”. Spot wordt in het algemeen zelfs weggehouden bij locaties waar veel ongetrainde mensen zijn omdat deze robot gewoon mensen serieus kan verwonden.
De Atlas (meer humanoid, zie https://www.bostondynamics.com/atlas) is best een stevige robot (90 kg) en wat ik begrijp is dat op dit moment meer een R&D platform dan dat het echt al concreet nuttige toepassingen kent. Heeft enorm veel potentie, maar is nog niet zo uitgekristaliseerd en toegankelijk als Spot. Ik denk dat die 60 kilo een ernstige onderschatting is van wat je nodig hebt in dagelijks gebruik. Als je kijkt naar de Atlas, die weegt zo’n 90 kg, omdat je 28 actuators nodig hebt om zo flexibel als een mens in een omgeving te kunnen bewegen. En die heeft geen handen. Kan zijn dat je met een minder robuuste oplossing uitkan, maar ik weet niet of balans houden zo eenvoudig is, zeker als je dingen gaat tillen.
Dit is volgens mij weer zo’n idee van Elon Musk waar de eerste Beta levensgevaarlijk is en waar je na 20 jaar het onder supervisie bij je kinderen kan laten rondlopen.
[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 8 april 2022 12:22]

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.