Test toont weinig verschillen tussen antivirussoftware voor Windows 10

Test toont weinig verschillen tussen antivirussoftware voor Windows 10

Er zitten weinig verschillen tussen virusscanners voor Windows 10, zo blijkt uit de nieuwste test van het AV-Test Institute. Voor de test werden achttien verschillende antiviruspakketten bedoeld voor eindgebruikers beoordeeld op het gebied van bescherming, prestaties en bruikbaarheid. Maar liefst vijftien virusscanners werden als “Top Product” bestempeld, waaronder de gratis virusscanners van Avast en Microsoft.

Voor de drie testonderdelen konden de pakketten bij elkaar achttien punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 408 “zero-day” malware-exemplaren en bijna 22.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test van april werden ontdekt. Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,5 procent gehaald. De test met de ongeveer 22.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op.

In tegenstelling tot eerdere tests wisten slechts vijf virusscanners op beide onderdelen 100 procent te scoren. Het gaat om Avast, AVG, Avira, Kaspersky en Trend Micro Om op dit onderdeel de maximale zes punten te halen was het echter niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Microwold zet met 5 punten de laagste detectiescore neer.

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Op AVG na (5,5 punten) weten alle virusscanners hierbij de maximale 6 punten te scoren. Volgens AV-Test laat dit zien dat virusscanners tegenwoordig nog nauwelijks impact op systemen hebben.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de ‘false positives’ aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Voor de test werden anderhalf miljoen schone websites en bestanden gebruikt. Dertien pakketten halen de maximale 6 punten. PC Matic eindigt op dit onderdeel met 3,5 punten onderaan. Ook bij eerdere tests eindigde deze virusscanner op dit onderdeel als laatste.

Van de achttien virusscanners weten er uiteindelijk acht op alle drie de vlakken maximaal te scoren (Avast, Avira, F-Secure, G Data, Kaspersky, McAfee, NortonLifeLock en Trend Micro). Avast is een gratis virusscanner. PC Matic eindigt met 15,5 punten als hekkensluiter. Om als topproduct bestempeld te worden was het niet nodig om de maximale score te halen. Ook producten met 17,5 punten, waaronder de in Windows ingebouwde virusscanner Defender, krijgen dit stempel.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/755370/Test+toont+weinig+verschillen+tussen+antivirussoftware+voor+Windows+10?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.