Thunderbird krijgt nieuwe taakbalk, adresboek en ondersteuning voor Matrix – IT Pro – Nieuws

Thunderbird krijgt nieuwe taakbalk, adresboek en ondersteuning voor Matrix – IT Pro – Nieuws

Mocht je willen zelf-hosten: ik heb zelf mailcow-dockerized draaien, daarin heb ik eigenijk alles wat ik zou willen van een mailserver. Behalve de initiële configuratie (domeinnaam, DNS) eigenlijk geen omkijken meer naar. Met een servertje van zo’n zes euro per maand bij Contabo (wellicht wat overkill, die 4 cores en 8GB RAM) draait het als een zonnetje. Backups maak je via een meegeleverd script maar je moet wel even uitzoeken hoe je die naar een server op een andere fysieke locatie neerzet natuurlijk. Spamfilter staat out of the box goed en je kunt hem trainen door mail naar je spam-map te verplaatsen, dan leert hij als het goed is automatisch. Thunderbird verplaatst mail automatisch met de spamknop als het goed is, Gmail op je telefoon verbergt helaas de spamknop (in elk geval als je zoals mij het ding als ActiveSync/Exchange server instelt, wellicht is die optie er wel hij IMAP/SMTP?) maar er zijn andere mailapps. Je kunt desnoods via de rspamd-web-GUI ook handmatig berichten trainen, zowel berichten die je zelf uploadt als berichten die in de log staan.

Als alternatief daarvoor zie ik ook mail-in-a-box nog wel eens geadverteerd staan maar die gaat uit van eigen DNS-servers en loopt nog wel eens achter qua packages. De installatie is makkelijker (server huren, script runnen, web wizard volgen, eigenlijk minimale tekstconfiguratie) dus voor sommigen zou ik dat als betere optie beschouwen.

Jammer genoeg heb je wel problemen met mailservers die slechte blacklists gebruiken (waarvan Outlook er helaas één is) als het op afleverbaarheid aankomt, maar in de parkijk hoef ik eigenlijk nooit een mailtje twee keer te sturen. Helaas heb je dat probleem natuurlijk bij iedere mailserver die je host, al zou je via derde partijen als sendgrid als externe SMTP-server wellicht nog het een en ander kunnen regelen.

Wil je externe services gebruiken dan zie ik vaak alternatieven als Fastmail voorbij komen. Daar kun je je eigen domein aan hangen, waardoor je altijd kan wegmigreren als er wat is, en heb je het voordeel dat je mailservers met een goede reputatie kan krijgen. Je bent wel iets beperkter in je configuratie als je dingen wil tweaken, natuurlijk, maar dat is iets dat je bij externe services sowieso zult zijn.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196696/thunderbird-krijgt-nieuwe-taakbalk-adresboek-en-ondersteuning-voor-matrix.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.