Tijdelijke wet laat inlichtingendiensten sneller handelen tegen cyberaanvallen – IT Pro – Nieuws

Tijdelijke wet laat inlichtingendiensten sneller handelen tegen cyberaanvallen – IT Pro – Nieuws

De Nederlandse regering heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor inlichtingendiensten AIVS en het MIVD sneller moeten kunnen optreden bij cyberaanvallen. Met de tijdelijke wet kan er een toetsing plaatsvinden tijdens en na acties van de inlichtingendiensten, in plaats van ervoor.

Volgens de ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie voeren landen zoals China en Rusland digitale aanvallen uit op Nederland en de Nederlandse belangen. Deze landen worden volgens de kabinetten steeds actiever met hun aanvallen en de kwaadwillige actoren wisselen naar verluidt voortdurend van positie. Hierdoor is er volgens de kabinetten een snelle en adequate inzet van bepaalde bevoegdheden vereist en daarom werd een wetsvoorstel voor een tijdelijke wet ingediend.

Via de tijdelijke wet zou de bindende toetsing die de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden voor bepaalde operaties van de inlichtendiensten moet geven, komen te vervallen. Die wordt dan verlegd naar Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en veiligheidsdiensten die tijdens en na bepaalde operaties de rechtmatige toepassing van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2017 zal controleren.

“Met de tijdelijke wet kan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) effectiever en sneller invulling geven aan bevoegdheden zoals onderszoeksopdrachtgerichte interceptie (bulkinterceptie) en het verkennen en binnendringen van geautomatiseerde netwerken (hacken)”, klinkt het in het wetsvoorstel. De tijdelijke wet komt naar vier jaar te vervallen. Via de website internetconsultatie.nl kunnen burgers reageren op het wetsvoorstel.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195140/tijdelijke-wet-laat-inlichtingendiensten-sneller-handelen-tegen-cyberaanvallen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.