TikTok gaat Europese gebruikers vooralsnog niet automatisch volgen – IT Pro – Nieuws

TikTok gaat Europese gebruikers vooralsnog niet automatisch volgen – IT Pro – Nieuws

Conclusie: TikTok mag rechtmatig persoonsgegevens verwerken om persoonlijke advertenties te laten zien, tenzij de belangen of de grondrechten en de fundamentele vrijheden van haar gebruikers die tot bescherming van die gegevens nopen, zwaarder wegen dan het gerechtvaardigd belangen van TikTok.

Misschien ben ik daar wat extreem in, maar het commerciële belang van het verzamelen van onze gegevens is nooit gerechtvaardigd. Dat is iets wat we kunnen geloven, iets waar we het met elkaar over eens kunnen zijn, maar ook iets zeer verwerpelijks en ongewenst.

We hebben al jarenlang wekelijks/maandelijks voorbeelden gezien waarin misstanden plaatsvinden met persoonlijke gegevens. Datalekken, spionage, onbedoeld/ongeautoriseerd verzamelen van gevoelige medische gegevens, doxing, sexting en met als één van de hoogtepunten de val van het Nederlandse kabinet vanwege het mismanagement van gegevens rondom de toeslagenaffaire.

Burgers worden op allerlei niveaus benadeeld tot en met gedupeerd met hun eigen gegevens. Er is geen sprake meer van een gerechtvaardigd belang bij het verzamelen van gegevens als dat een commercieel doel dient. Dat is er niet. Dat is een hele stellige stelling, maar ik geloof niet dat in de huidige context met alle misstanden dat er een gerechtvaardigd belang is.

Ik moet bij steeds meer accounts een telefoonnummer invullen bij het aanmaken er van, terwijl dit geen enkel (daadwerkelijk gerechtvaardigd) nut dient. Ik hoop niet dat iemand het nummer 06-11223344 heeft, anders hierbij alvast mijn excuses.

Als ik al “gerechtvaardig belang” lees, dan gaan bij mij al per direct alle deuren dicht. Het is voor mij een ordinaire manier om goed te praten dat mijn gegevens gebruikt gaan worden voor commerciële doeleinden. En dan gun ik het je nog minder.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198970/tiktok-gaat-europese-gebruikers-vooralsnog-niet-automatisch-volgen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.