‘Topman voor machinelearning vertrekt bij Apple uit protest’ – IT Pro – Nieuws

‘Topman voor machinelearning vertrekt bij Apple uit protest’ – IT Pro – Nieuws

Of men kan thuiswerken ligt met name aan de sector waarin men werkt. Voor de meeste werkzaamheden waarbij iemand een computer bedient gebaseerd op wat een computer aangeeft, is het mogelijk om het werk zodanig in te richten dat thuiswerken mogelijk is.

Het bedrijf heeft het beleid dat personeel bij een vijfdaagse werkweek drie dagen per week op kantoor moet werken. Dat doet het bedrijf naar eigen zeggen om fysieke samenwerking tussen collega’s mogelijk te maken.

Fysieke samenwerking? Iedereen heeft een eigen notebook. Hoezo werkt men fysiek samen in een IT bedrijf?

Door medewerkers verplichten op kantoor te zijn, zouden ze elkaar eerder toevallig tegenkomen en zo elkaar op betere ideeën kunnen brengen.

Mijn ervaring in kantoren is dat veel mensen het te druk hebben om anderen ’toevallig’ tegen te komen. Een collega even aan diens mouw trekken heeft natuurlijk voordelen, maar dat wordt meer gebruikt voor correcties dan voor nieuwe zaken. Ik denk dat ‘even aan de mouw trekken’ digitaal ook prima kan, met het juiste gereedschap en afspraken over het gebruik daarvan. Sterker nog, dan hoef je ook niet uit te zoeken waar iemand fysiek aanwezig is.

Als creativiteit een probleem is, maak er dan middelen voor vrij. Hetzelfde voor elkaar even aanspreken, etc. Als iemand graag bijvoorbeeld op een whiteboard werkt om ideeën te bespreken met de rest van het team, dan kan een combinatie van de juiste software en hardware ook een oplossing bieden.

Bovendien zouden sommige medewerkers elkaar missen bij thuis werken.

Nergens in de functieomschrijving staat “emotionele steun voor eenzaamheid van collega’s”. Als twee medewerkers elkaar missen, dan kunnen zij prima ergens fysiek samenwerken (kantoor of elders). Daar hoeft de rest niet onder te lijden.

Het is tot nu toe niet aangetoond dat thuiswerken productiviteit vermindert. Integendeel zelfs. Dat is dus geen goed argument voor Apple’s beleid. ;)

Het onderliggende probleem is dat Apple probeert keuze weg te nemen. Er is niets mis met vrijwillig op kantoor werken of thuis werken, en werkgevers kunnen dan ook beter beiden faciliteren. Iedereen flexibel diens werk in laten richten is beter voor de prive-werk balans, dat voor ieder individu anders is door interne en externe factoren. Denk alleen al aan zelf de keuze mogen maken over reistijd en -kosten (die men vaak deels of volledig privé moet ophoesten).

Daarnaast is thuiswerken beter voor iedereen, waaronder mensen die wel op kantoor werken. Er is minder milieuvervuiling, meer infrastructuur- en logistieke capaciteit voor de mensen die wel moeten reizen, etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 mei 2022 08:07]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196508/topman-voor-machinelearning-vertrekt-bij-apple-uit-protest.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.