Toyota wil zelfrijdende auto’s ontwikkelen met camera’s in plaats van lidar – Beeld en geluid – Nieuws

Toyota wil zelfrijdende auto’s ontwikkelen met camera’s in plaats van lidar – Beeld en geluid – Nieuws

Toyota’s Woven Planet-divisie werkt aan het ontwikkelen van een systeem voor autonome auto’s zonder dure sensoren, zoals lidar. In plaats daarvan moet de techniek gebruikmaken van camera’s, zoals ook Tesla dat doet.

Woven Planet, een dochteronderneming van Toyota die nieuwe technologie ontwikkelt, vertelt aan persbureau Reuters dat het relatief goedkope camera’s kan gebruiken om data te verzamelen over zaken als verkeerssituaties. Die data kan vervolgens ingezet worden om een systeem voor autonoom rijden te ontwikkelen. Het bedrijf zegt dat dergelijke data cruciaal is voor het ontwikkelen van dergelijke systemen, maar dat het te duur en niet schaalbaar is om data te vergaren met een vloot auto’s met duurdere lidarsensoren.

Het bedrijf claimt dat het nieuwe systeem met camera’s tot 90 procent goedkoper is dan de sensoren die het eerder gebruikte en zegt daarbij dat het relatief gemakkelijk geïnstalleerd kan worden in grote hoeveelheden personenauto’s.

Tesla hanteert een soortgelijke werkwijze, waarbij het bedrijf data verzamelt op basis van camerabeelden van Tesla-voertuigen. De Full Self-Driving-optie van Tesla wordt momenteel al aangeboden in abonnementsvorm, maar zit nog in een bètafase. Topman Elon Musk zei dat Tesla dit jaar nog volledig autonoom rijden met camera’s kan bereiken. Het bedrijf heeft eerder echter deadlines daarvoor gemist die door Musk werden voorspeld.

De Toyota-divisie geeft wel aan dat ze voorlopig nog wel zelfrijdende auto’s zal uitbrengen met lidar- en andere sensoren, aangezien dat volgens het bedrijf vooralsnog de beste en veiligste manier is om robottaxi’s en andere zelfrijdende auto’s in te zetten op de weg. Woven Planet geeft daarbij aan dat autonome systemen op basis van camera’s op de langere termijn een inhaalslag kunnen maken, maar zegt daarbij dat het niet weet hoelang dat zou duren.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195354/toyota-wil-zelfrijdende-autos-ontwikkelen-met-cameras-in-plaats-van-lidar.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.