TrendForce: prijs DDR5-geheugen daalt in derde kwartaal maximaal 5 procent – Computer – Nieuws

TrendForce: prijs DDR5-geheugen daalt in derde kwartaal maximaal 5 procent – Computer – Nieuws

Analistenbureau TrendForce verwacht dat de DDR5-geheugenprijs in het derde kwartaal van dit jaar niet sterk meer daalt. Het zou gaan om een daling van 0 tot 5 procent. In het tweede kwartaal was deze nog 3 tot 8 procent.

Volgens TrendForce hebben fabrikanten momenteel grote geheugenvoorraden omdat de vraag door de oorlog in Oekraïne en hoge inflatie lager is dan verwacht. Het analistenbureau schat dat de DDR5-geheugenprijzen daardoor in het tweede kwartaal 3 tot 8 procent lager zijn dan een kwartaal eerder. In het volgende kwartaal zet die daling niet of nauwelijks door volgens TrendForce.

Momenteel is DDR5-geheugen alleen nodig voor sommige systemen op basis van Intel Alder Lake-processors. Die cpu’s kunnen echter ook gecombineerd worden met DDR4. AMD brengt ‘in de herfst’ zijn Ryzen 7000-processors en het bijbehorende AM5-platform uit. Dat werkt alleen met DDR5-geheugen. Volgens TrendForce lijkt het er dus niet op dat de DDR5-prijzen sterk dalen voordat het zover is.

Intel presenteert naar verwachting dit najaar zijn dertiende generatie van Core-processors, met de codenaam Raptor Lake. Deze werken net als de Alder Lake-modellen op de LGA1700-socket en zullen ook nog DDR4-geheugen ondersteunen. De prijs van DDR4 zal in het derde kwartaal wel verder dalen stelt TrendForce; met 3 tot 8 procent.

DDR5-geheugen is sinds eind vorig jaar verkrijgbaar. De prijzen zijn sindsdien flink gedaald. Het goedkoopste 32GB DDR5-4800-setje stond eind 2021 voor 242 euro in de Pricewatch. Momenteel is dat 172 euro. De prijs van het goedkoopste setje 16GB DDR5-4800 daalde van zo’n 145 euro in maart tot 85 euro nu.

Het meest bekeken DDR5-geheugensetje in de Pricewatch is een 32GB DDR5-5600-kitje van Corsair. Dat kostte bij de introductie in november 2021 minimaal 569 euro. Momenteel is dat zo’n 274 euro. De populairste DDR4-3600-setjes van 16GB en 32GB kosten momenteel zo’n 66 en 130 euro.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198164/trendforce-prijs-ddr5-geheugen-daalt-in-derde-kwartaal-maximaal-5-procent.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.