Ubiquiti klaagt blogger Brian Krebs aan wegens verhaal over datalek

Ubiquiti klaagt blogger Brian Krebs aan wegens verhaal over datalek

Ubiquiti heeft blogger Brian Krebs aangeklaagd wegens een verhaal dat het netwerkbedrijf een ernstig datalek voor klanten zou hebben verzwegen. Begin vorig jaar waarschuwde Ubiquiti klanten voor een mogelijk datalek nadat onbevoegden toegang tot verschillende systemen van het netwerkbedrijf hadden gekregen.

Vervolgens meldde it-journalist Brian Krebs op basis van een anonieme klokkenluider dat Ubiquiti de werkelijke impact van het datalek had verzwegen. Na de publicatie van het artikel daalde de aandelenkoers van Ubiquiti met twintig procent, wat neerkomt op een waardedaling van meer dan vier miljard dollar, aldus de Amerikaanse openbaar aanklager.

Afgelopen december werd een 36-jarige voormalige medewerker van Ubiquiti aangeklaagd voor het stelen van gigabytes aan vertrouwelijke data en het afpersen van zijn werkgever. Volgens de aanklacht was de man verantwoordelijk voor de diefstal van de data, het afpersen van Ubiquiti en hielp hij via Krebs valse geruchten de wereld in.

De man was van augustus 2018 tot en met 1 april 2021 werkzaam voor het netwerkbedrijf. Hij was een senior ontwikkelaar met toegang tot de Amazon Web Services- en GitHub-servers van Ubiquiti. In december gebruikte hij herhaaldelijk zijn beheerderstoegang voor het downloaden van gigabytes aan vertrouwelijke data van zijn werkgever.

Vorig jaar januari was de man volgens de aanklacht betrokken bij het team dat onderzoek naar het datalek deed. Tegelijkertijd deed hij zich voor als de aanvaller en stuurde een bericht naar Ubiquiti dat het bedrijf 1,9 miljoen dollar moest betalen, anders zou de buitgemaakte data worden geopenbaard. Daarnaast zou hij details over een vermeende backdoor geven waarmee hij toegang tot de servers had gekregen.

Vorig jaar maart deed de FBI een huiszoeking bij de man en nam verschillende apparaten van hem in beslag. De man ontkende tegenover agenten dat hij de aanvaller was. Een aantal dagen na de huiszoeking stapte de man naar Krebs en deed zich voor als klokkenluider, zo laat de aanklacht verder weten. Tegenover de journalist deed hij allerlei valse beweringen die Krebs uiteindelijk publiceerde en grote gevolgen voor de aandelenkoers had.

Krebs berichtte vorig jaar december over de aanklacht tegen de voormalige Ubiquiti-medewerker, maar ging in het bericht nergens in op zijn eigen rol. Alleen dat de verdachte zich had voorgedaan als klokkenluider. Nu blijkt dat Ubiquiti Krebs heeft aangeklaagd wegens laster. Volgens het netwerkbedrijf heeft de blogger opzettelijk klanten misleid over het verzwijgen van een datalek en probeerde hij zo verkeer naar zijn eigen blog te genereren. Ubiquiti wil dat Krebs een bedrag van 425.000 dollar betaalt, alsmede alle advocaatkosten en andere uitgaven, meldt ITWire.

ImageBron: https://www.security.nl/posting/748472/Ubiquiti+klaagt+blogger+Brian+Krebs+aan+wegens+verhaal+over+datalek?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.