Van Huffelen: gebruik Europese digitale identiteit zal altijd vrijwillig zijn

Van Huffelen: gebruik Europese digitale identiteit zal altijd vrijwillig zijn
Hoe kunnen “grote platformen” nu worden verplicht om de nieuwe digitale EU-identiteit te “accepteren”? Het gaat er toch om dat die platforms nu al verplicht zijn om IEDEREEN te accepteren, zonder discriminatie, tenzij er concrete redenen zijn om een individu te weigeren?

Het lijkt of men ook hier, op dezelfde manier als met de corona-app, het recht op gelijke toegang en het verbod op discriminatie wil afschaffen, in strijd met internationale verdragen (bijv. art. 14 EVRM), tenzij een burger gebruik maakt van de digitale EU-identiteit.

Ongetwijfeld zal dat dan verpakt worden door te zeggen dat, als je geen digitale EU-identiteit hebt, je een “ongelijk geval” bent vergeleken met diegenen die zich wel op die wijze hebben laten registreren, en dat het daarom geen discriminatie zou zijn om jou de toegang te weigeren.

Zo ging het met de CTB’s immers ook. Die zouden ook niet discriminerend zijn, omdat een ongevaccineerde toch ook een CTB kon verkrijgen door zich telkens te laten testen op corona, ook als het alleen ging om toegang om een kopje koffie te mogen drinken op een café-terras.

Dat is zoiets als aan de ingang van een disco zeggen dat iedereen met een lichte huidskleur naar binnen mag. Nee, dat is geen discriminatie, want ook mensen met een donkere huidskleur mogen naar binnen, als ze hun gezicht maar wit schminken, of als ze aan de ingang een digitaal “certificaat van witheid” kunnen laten zien. Als iemand met een donkere huidskleur zonder schmink en zonder witheids-certificaat naar binnen wil, wordt-ie geweigerd, maar dat is geen discriminatie, want iedereen kan toch zo’n certificaat halen? Dan moeten er natuurlijk wel wat persoonsgegevens worden overhandigd aan de EU…

M.J.

Bron: https://www.security.nl/posting/747304/Van+Huffelen%3A+gebruik+Europese+digitale+identiteit+zal+altijd+vrijwillig+zijn?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.