Van Rij wil recordboete Belastingdienst niet inzetten voor naleving AVG

Van Rij wil recordboete Belastingdienst niet inzetten voor naleving AVG

Staatssecretaris Van Rij van Financiën wil het geld van de recordboete die de Belastingdienst wegens het overtreden van de AVG kreeg opgelegd niet inzetten voor maatregelen die ervoor zorgen dat de fiscus de privacywet in de toekomst niet meer overtreedt. Dat laat de staatssecretaris weten op Kamervragen van het CDA.

Vorige maand besloot de Autoriteit Persoonsgegevens de fiscus vanwege de Fraude Signalering Voorziening (FSV) een boete van 3,7 miljoen euro op te leggen. Via deze zwarte lijst werden allerlei signalen van vermeende of bewezen fraude van zowel binnen als buiten de Belastingdienst bijgehouden. De Autoriteit Persoonsgegevens deed onderzoek naar de FSV en ontdekte tal van overtredingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Volgens critici is de boete niets meer dan het rondpompen van geld, terwijl voorstanders zeggen dat er een belangrijk signaal vanuit gaat.

CDA-Kamerlid Van Dijk wilde hier opheldering over. Van Rij bevestigt dat de boete van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt geïnd via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zodra de Belastingdienst de opgelegde boete betaalt, zullen deze middelen als ontvangst worden geboekt op de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vervolgens kan het kabinet voorstellen doen om het geld uit te geven.

Van Dijk wilde verder weten of het boetebedrag kan worden uitgegeven aan maatregelen die toekomstige AVG-schendingen door de Belastingdienst kunnen voorkomen. Dat ziet Van Rij niet zitten. “De schending van rechten van burgers zoals de Autoriteit Persoonsgegevens deze heeft vastgesteld betreur ik ten zeerste. Ik ben daarom, vooruitlopend op definitieve besluitvorming, aan het verkennen wat mogelijke opties van situaties zijn waarin een tegemoetkoming passend is en wat dit voor tegemoetkoming kan zijn. Op deze wijze wil ik bijdragen aan het herstel van het vertrouwen van burgers in de overheid. Het oormerken van het bedrag van de boete is hiervoor niet noodzakelijk.”

Bron: https://www.security.nl/posting/755029/Van+Rij+wil+recordboete+Belastingdienst+niet+inzetten+voor+naleving+AVG?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.