Verdachte achter meerdere ransomware-aanvallen krijgt 66 maanden cel

Verdachte achter meerdere ransomware-aanvallen krijgt 66 maanden cel

Een 37-jarige man uit Estland is in de Verenigde Staten wegens het uitvoeren van meerdere ransomware-aanvallen en de handel in gestolen rekeninggegevens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 66 maanden. Ook moet hij een schadevergoeding van 36 miljoen dollar betalen.

De man bekende dat hij van 2009 tot en met 2015 actief was op een forum voor cybercriminelen. Op het forum werden kennis, tools en diensten verhandeld. Daarnaast werkte hij met verschillende forumleden samen om gestolen rekeninggegevens te verkrijgen en misbruiken. De verdachte werd in Letland aangehouden en vervolgens aan de Verenigde Staten uitgeleverd.

Onderzoekers vonden op de apparatuur van de man bewijs dat hij bij zeker dertien ransomware-aanvallen was betrokken, waarbij slachtoffers zo’n 11 miljoen dollar losgeld betaalden. De aanvallen veroorzaakten volgens de aanklager een schade van meer dan 53 miljoen dollar. De Est gebruikte het geld van de slachtoffers om twee Porsches en een Ducati-motor aan te schaffen, alsmede allerlei juwelen.

In de woning van de man werden daarnaast contanten ter waarde van 200.000 dollar aangetroffen, alsmede passphrases die toegang gaven tot bitcoinwallets met een bedrag van zo’n 1,7 miljoen dollar. Het geld is verbeurd verklaard.

Bron: https://www.security.nl/posting/748062/Verdachte+achter+meerdere+ransomware-aanvallen+krijgt+66+maanden+cel?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.