Verdachte ontwikkelaar cryptomixer Tornado Cash aangehouden door FIOD

Verdachte ontwikkelaar cryptomixer Tornado Cash aangehouden door FIOD

De FIOD heeft afgelopen woensdag in Amsterdam een 29-jarige man aangehouden die een ontwikkelaar van cryptomixer Tornado Cash zou zijn, zo is vandaag bekendgemaakt. Eerder deze week kondigden de Amerikaanse autoriteiten sancties tegen de dienst aan, die privacy van cryptotransacties beschermt door de link tussen het verzendende adres en ontvangende adressen op te breken. Na aankondiging van de Amerikaanse sancties besloot GitHub accounts van verschillende Tornado-ontwikkelaars te verwijderen. Critici stellen dat dergelijke platformen belangrijke, legitieme doelen dienen en autoriteiten diensten zoals Tornado Cash technisch niet begrijpen.

Volgens de FIOD maken mensen vooral gebruik van cryptomixers om hun anonimiteit te beschermen. De opsporingsdienst vermoedt dat via Tornado Cash op grote schaal criminele geldstromen zijn verhuld, onder andere afkomstig uit diefstallen van cryptovaluta. Het zou ook gaan om geld dat door de beruchte cybercrimegroep Lazarus is gestolen.

Tornado Cash ging in 2019 online en behaalde volgens de FIOD sindsdien een omzet van minimaal zeven miljard dollar. Volgens de opsporingsdienst blijkt uit onderzoek dat voor minimaal één miljard dollar aan cryptovaluta met een criminele herkomst door de mixer ging. Daarbij zouden de personen achter Tornado Cash aan deze transacties hebben verdiend. De man die afgelopen woensdag werd aangehouden wordt verdacht van betrokkenheid bij het verhullen van criminele geldstromen en het faciliteren van witwassen. Meer aanhoudingen sluit het FIOD niet uit.

Bron: https://www.security.nl/posting/764513/Verdachte+ontwikkelaar+cryptomixer+Tornado+Cash+aangehouden+door+FIOD?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.