Vlaamse Hogeschool VIVES kampt met storing door cyberaanval – Computer – Nieuws

Vlaamse Hogeschool VIVES kampt met storing door cyberaanval – Computer – Nieuws

Hogeschool VIVES heeft verschillende computersystemen offline moeten halen, omdat de instelling slachtoffer is geworden van een cyberaanval. Volgens de hogeschool is er geen data van studenten of docenten gelekt.

Vlak voor het weekend bleek dat de systemen van hogeschool VIVES werden aangevallen. Algemeen directeur Joris Hindryckx laat in een verklaring tegenover VRT weten dat er al sinds 17 maart getracht wordt om de systemen van de hogeschool binnen te dringen. De aanvallen waren zonder succes, maar vrijdagavond slaagde de aanvallers erin om toch door te dringen tot de systemen van VIVES en daarop is besloten de systemen offline te halen.

Op Twitter houdt VIVES studenten op de hoogte van de problemen met de systemen. Onder andere de e-mailservice en Sharepoint-omgeving is niet goed bereikbaar voor zowel studenten als docenten. Studenten hebben op hun persoonlijke e-mailadres een mail ontvangen met het verzoek om hun wachtwoord opnieuw in te stellen.

Het is niet duidelijk hoelang de systemen nog offline blijven. Momenteel wordt er door de hogeschool onderzoek gedaan naar de aanval. Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit.

Onderwijsinstellingen zijn vaker doelwit van cyberaanvallen. Meestal gaat het om ransomware, waardoor systemen ontoegankelijk worden voor de hogeschool of universiteit. Vorig jaar nog werd de Hogeschool en Universiteit van Amsterdam getroffen door ransomware. Ook moest de Universiteit Maastricht zijn systemen al eens offline halen door Clop-ransomware.Bron: https://tweakers.net/nieuws/195520/vlaamse-hogeschool-vives-kampt-met-storing-door-cyberaanval.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.