Vlamingen kunnen maand lang geen groenestroomcertificaten opvragen – IT Pro – Nieuws

Vlamingen kunnen maand lang geen groenestroomcertificaten opvragen – IT Pro – Nieuws

Certificaten worden uitgegeven op basis van wat je produceert aan de omvormer niet wat je aan het net terug geeft.
Hoeveel certificaten je krijgt en welke waarde deze hebben is afhankelijk wanneer ze geplaatst zijn en welk vermogen ze hebben, ze worden toegekend voor max x jaar na installatie afhankelijk van de exacte regeling op dat moment.

Men claimt vaak dat de certificaten afgeschaft zijn sinds 2013, dit klopt niet, ze zijn pas afgeschaft in 2021 waar ze overgaan in call groene stroom. Echter vanaf 2013 zijn de certificaten stelsmatig aangepast dat het vermogen van de installatie alsmaar hoger moest om nog in aanmerking te komen, eerst 10kW, tegenwoordig moet je al 25kW leggen om nog in aanmerking te komen. (lees niet meer haalbaar voor een consument die wat panelen op zijn dak legt)

Lang verhaal kort moet je de certificaten als een los staande subsidie zien om groen elektriciteit te produceren, let op, dat gaat niet enkel over zonnepanelen maar evengoed windmolens of biomassa centrales.

Salderingsregeling in Nederland = terugdraaiende teller in België.

Met veel emotie zowel bij burgers als politiek is de terugdraaiende teller afgeschaft/word deze uitgefaseerd. Dit was onvermijdelijk net zoals het afschaffen van salderingsregeling in Nederland onvermijdelijk is. De discussie gaat dus vooral over hoe snel die uitfasering moet gaan en/of in welke mate huidige eigenaren vergoed moeten worden.

De tussenregeling is het prosumententarief (een fixed jaarlijks bedrag afhankelijk van vermogen) wat iedereen met een nog terugdraaiende teller moet betalen om toch een stuk van de kosten te dekken om het net als gratis buffer/batterij te gebruiken.

In de definitieve regeling verdwijnt de terugdraaiende teller en zal er een digitale meter komen, het prosumententarief komt hierbij te vervallen. Dan zal men betalen voor de opgenomen energie alsof men geen zonnepanelen heeft en zal men apart vergoed worden voor de teruggeleverde energie.

Uiteraard is er protest gezien in de definitieve regeling veel minder lonend zal zijn om terug te leveren aan het net echter zal het wel veel intressanter zijn om zelf een batterij te steken in plaats van het net als batterij te gebruiken. (ook in vergelijking met de huidige tussenregeling)

Edit: ik was het capaciteitstarief nog vergeten:

Principe is dat de consument meer of minder gaat betalen afhankelijk van piekbelasting, als je plots hoge pieken in vermogen van het net trekt ga je meer betalen, als je minder pieken hebt betaal je minder. (vergelijkbaar met hoe het bij de industrie altijd al gewerkt heeft)

Dat staat los van de zonnepanelen gezien dit voor iedereen geld, echter met zonnepanelen trek je 0 van het net overdag om in de avond plots grote pieken te trekken. Hetzelfde verhaal bij een vakantiewoning, die trekken doorgaans niets om dan plots pieken te trekken. Het is dus typerend de kleine verbruiker die zijn kost omhoog ziet gaan terwijl een doorsnee woning net goedkoper word.

In de bredere discussie is het probleem zowel in België als in Nederland dat er op voorhand niet goed nagedacht is over welke impact de energietransitie juist gaat hebben. Zaken als saldering of terugdraaiende tellers hadden nooit mogen bestaan maar men heeft het helaas verkocht aan de bevolking en dan kan je uiteraard verwachten dat die mensen het niet leuk vinden als men onderweg de spelregels moet veranderen.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 23 maart 2022 18:43]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194724/vlamingen-kunnen-maand-lang-geen-groenestroomcertificaten-opvragen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.