VS: Google betaalt miljarden om illegaal dominante zoekmachine te blijven

VS: Google betaalt miljarden om illegaal dominante zoekmachine te blijven

Google betaalt partijen als Apple en Samsung elk jaar miljarden dollars om zo op illegale wijze de dominantie zoekmachine te blijven, zo stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie in een antitrustzaak die tegen het techbedrijf is aangespannen. Dat laat Bloomberg weten. Het is al jaren bekend dat Google browsers en andere partijen grote bedragen betaalt om de standaard zoekmachine te zijn.

Volgens het Amerikaanse ministerie zijn deze contracten in strijd met de concurrentieregels en houdt het bedrijf op deze manier een zoekmonopolie. Door de afspraken die het techbedrijf maakt krijgen concurrerende zoekmachines namelijk geen kans. “Google investeert miljarden om de standaardinstelling te blijven, omdat het weet dat mensen die niet veranderen”, liet procureur-generaal Kenneth Dintzer tijdens een eerste hoorzitting aan de rechter weten.

De contracten die Google sluit maken het bedrijf een gateway waardoor de meeste mensen websites op internet vinden. Concurrerende zoekmachines krijgen hierdoor nooit genoeg gebruikers om op te schalen en de concurrentie aan te gaan, aldus Dintzer. Google stelt dat het Apple en Mozilla al sinds het begin van deze eeuw betaalt en het ministerie niet duidelijk maakt waarom die afspraken nu opeens een probleem zijn. De rechtszaak zal naar verwachting pas volgend jaar formeel van start gaan.

Bron: https://www.security.nl/posting/767514/VS%3A+Google+betaalt+miljarden+om+illegaal+dominante+zoekmachine+te+blijven?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.