VS klaagt viertal aan voor wereldwijde aanvallen op vitale infrastructuur

VS klaagt viertal aan voor wereldwijde aanvallen op vitale infrastructuur

De Amerikaanse autoriteiten hebben vier Russische mannen aangeklaagd die worden verdacht van het wereldwijd uitvoeren van aanvallen tegen vitale infrastructuur. Volgens de aanklacht had het viertal het voorzien op duizenden computers van honderden bedrijven en organisaties in zo’n 135 landen. Daarbij waren met name energiebedrijven het doelwit.

Zo worden de mannen verdacht van het aanvallen van een Petrochemische fabriek in Saudi-Arabië en een Amerikaans bedrijf met de Triton-malware. Onderzoekers stelden dat de malware was ontwikkeld om een explosie in de fabriek te veroorzaken. Ook worden de mannen verdacht van het aanvallen van industriële controlesystemen (ICS) met de Havex-malware. Zo wisten de verdachten
de websites van ICS-leveranciers te compromitteren, waarna legitieme software van de Havex-malware werd voorzien. Op deze manier raakten meer dan 17.000 systemen wereldwijd besmet.

Verder stelt de aanklacht dat de mannen websites infecteerden die door ICS-engineers werden bezocht. Via een onbekende exploit werd er vervolgens malware op de systemen van de engineers geïnstalleerd. Ook gebruikten ze phishingmails en malafide documenten om slachtoffers te maken. De Russische mannen zijn voor meerdere vergrijpen aangeklaagd. Voor verschillende van deze vergrijpen staat elk een maximale gevangenisstraf van twintig jaar.

Bron: https://www.security.nl/posting/748119/VS+klaagt+viertal+aan+voor+wereldwijde+aanvallen+op+vitale+infrastructuur?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.