VS: nog steeds succesvolle aanvallen via Log4j-kwetsbaarheid

VS: nog steeds succesvolle aanvallen via Log4j-kwetsbaarheid

Nog altijd worden organisaties succesvol aangevallen via de Log4j-kwetsbaarheid omdat organisaties nalaten beschikbare beveiligingsupdates te installeren, zo waarschuwt het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security.

Begin december vorig jaar werd bekend dat er een kritieke kwetsbaarheid in Log4j aanwezig was. Tot dan toe niet echt heel bekende loggingsoftware waarin geen grote problemen waren gevonden. De software bleek in zeer veel programma’s te worden gebruikt. Bij de aanvallen waarvoor het CISA nu waarschuwt maken de aanvallers misbruik van de Log4j-kwetsbaarheid in VMware Horizon en Unified Access Gateway (UAG) servers.

Het aanvallen van VMware Horizon en UAG-servers vindt al sinds december plaats. Hoewel beveiligingsupdates beschikbaar zijn, zijn er nog altijd organisaties die deze patches een half jaar later nog altijd niet hebben geïnstalleerd. Zodra aanvallers toegang tot een server hebben verkregen proberen ze de organisatie verder te compromitteren en zich lateraal door het netwerk te bewegen.

Organisaties die de VMware-updates en workarounds van afgelopen december niet hebben toegepast moeten hun VMware Horizon-servers als gecompromitteerd beschouwen, zo stelt het CISA. Het is nodig om deze systemen meteen te isoleren en te onderzoeken. Wanneer blijkt dat de systemen niet zijn getroffen moeten ze zo snel mogelijk worden gepatcht.

Bron: https://www.security.nl/posting/758199/VS%3A+nog+steeds+succesvolle+aanvallen+via+Log4j-kwetsbaarheid?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.