VS waarschuwt voor actief misbruik van lek in Windows Print Spooler

VS waarschuwt voor actief misbruik van lek in Windows Print Spooler

Een kwetsbaarheid in Windows waarvoor vorige maand een beveiligingsupdate verscheen wordt inmiddels actief bij aanvallen misbruikt, zo waarschuwt het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van het Amerikaanse ministerie van Homeland Security. Amerikaanse federale overheidsinstanties zijn opgedragen om de patch voor 15 april te installeren.

Het beveiligingslek, aangeduid als CVE-2022-21999, bevindt zich in de Windows Print Spooler en maakt het mogelijk voor een aanvaller die al toegang tot een systeem heeft om zijn rechten te verhogen. De kwetsbaarheid alleen is niet voldoende om een systeem over te nemen. Microsoft rolde op 8 februari een update voor het probleem uit en meldde toen dat er geen misbruik van werd gemaakt. Dat is inmiddels veranderd, aldus het CISA. Kwetsbaarheden in de Windows Print Spooler zijn in het verleden vaker gebruikt bij aanvallen.

Het CISA houdt een lijst bij van actief aangevallen kwetsbaarheden en stelt vervolgens deadlines wanneer federale overheidsinstanties de update voor het betreffende probleem moeten installeren. De lijst wordt geregeld met nieuw aangevallen beveiligingslekken uitgebreid. De nieuwste toevoeging bestaat uit 66 kwetsbaarheden. Het grootste deel daarvan (63) betreft beveiligingslekken van vorig jaar en ouder.

De kwetsbaarheden van dit jaar zijn naast de Windows Print Spooler aanwezig in firewalls van WatchGuard en Mitel MiCollab/MiVoice Business Express systemen. Het beveiligingslek in WatchGuard-firewalls werd gebruikt bij aanvallen door de Cyclops Blink-malware. De Mitel-kwetsbaarheid maakt het mogelijk om ddos-aanvallen te versterken. Ook voor deze problemen moeten overheidsinstanties de update binnen drie weken uitrollen.

Bron: https://www.security.nl/posting/748066/VS+waarschuwt+voor+actief+misbruik+van+lek+in+Windows+Print+Spooler?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.