VVD vraagt minister Kuipers om nut van Europees digitaal patiëntendossier

VVD vraagt minister Kuipers om nut van Europees digitaal patiëntendossier

De VVD wil dat minister Kuipers van Volksgezondheid uitlegt welk nut een Europees digitaal patiëntendossier heeft. De partij noemt het een ongewenst idee. Aanleiding is het plan van de Europese Commissie voor een Europees digitaal patiëntendossier dat in een gemeenschappelijk Europees formaat is opgesteld en in alle EU-lidstaten is te gebruiken. Daarnaast moeten gezondheidsgegevens van Europese burgers voor onderzoek, innovatie en beleidsvorming zijn te gebruiken.

“Onze visie wordt werkelijkheid. De Europese ruimte voor gezondheidsgegevens vormt een fundamentele doorbraak in de digitale transformatie van de gezondheidszorg in de EU. Het initiatief stelt de burgers centraal en geeft hen volledige controle over hun gegevens om in de hele EU betere gezondheidszorg te verkrijgen”, stelde Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid, vorige week bij de aankondiging van het plan.

“Deze gegevens, die worden geraadpleegd onder strenge waarborgen op het gebied van veiligheid en privacy, zullen ook een troef zijn voor wetenschappers, onderzoekers, innovatoren en beleidsmakers die werken aan de volgende levensreddende behandeling. De EU zet echt een historische stap voorwaarts in de richting van digitale gezondheidszorg in de EU”, liet Kyriakides verder weten.

Naar aanleiding van de plannen hebben VVD-Kamerleden Tielen en Rajkowski minister Kuipers om opheldering gevraagd. “Bent u het ermee eens dat een Europees patiëntendossier geen enkel urgent en groot Europees probleem oplost? Zo nee, voor welk urgent en groot Europees probleem is dit idee dan wel een oplossing? Zo ja, bent u bereid die mening zowel informeel als formeel met uw Europese collega’s te delen?”, zo vragen ze bewindsman.

Kuipers moet ook uitleggen of het plan van de Europese Commissie de reden is dat hij heeft gevraagd om de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) uit te stellen. Dit voorstel verplicht zorgverleners om medische gegevens elektronisch uit te wisselen. “Zo ja, bent u het ermee eens dat het nogal voorbarig is om een vergevorderd en benodigd Nederlands wetsvoorstel te vertragen door dit ontijdige en ongewenste idee van de Europese Commissie?”, vragen Tielen en Rajkowski verder. Kuipers heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Bron: https://www.security.nl/posting/752818/VVD+vraagt+minister+Kuipers+om+nut+van+Europees+digitaal+pati%C3%ABntendossier?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.