VVD wil verspreiden blauwdrukken 3d-geprinte vuurwapens strafbaar stellen

VVD wil verspreiden blauwdrukken 3d-geprinte vuurwapens strafbaar stellen

De VVD wil dat het strafbaar wordt om blauwdrukken voor 3d-geprinte vuurwapens te verspreiden of publiceren. VVD-Kamerleden Michon-Derkzen en Ellian hebben daar minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid om gevraagd. Gisteren liet de politie weten dat het verspreiden van deze blauwdrukken grote gevolgen kan hebben. Het publiceren of bezitten van de ontwerpen van 3d-geprinte vuurwapens is op dit moment echter niet strafbaar.

Politie en justitie willen dan ook dat de huidige wetgeving ter discussie wordt gesteld. Ook liet de politie weten dat er een “duidelijke toename” is van het aantal 3d-geprinte wapens dat in Nederland in beslag wordt genomen. Aanleiding voor Michon-Derkzen en Ellian om de minister om opheldering te vragen. Zo willen ze weten wat de minister vindt van het strafbaar stellen van de verspreiding en publicatie van de blauwdrukken voor 3d-geprinte vuurwapens en wanneer dit van kracht zou kunnen worden.

“Is er bij u bekend of ontwerpen voor 3D-vuurwapens rondgaan op rechtsextremistische fora of in chatgroepen? Weet u of er in die groepen ook instructies over het monteren van dergelijke wapens rondgaan?”, vragen de VVD-Kamerleden verder, die ook willen dat Yesilgöz duidelijk maakt hoe de politie op de geconstateerde toename van 3d-vuurwapens anticipeert. De minister heeft drie weken om met een reactie te komen.

ImageBron: https://www.security.nl/posting/754861/VVD+wil+verspreiden+blauwdrukken+3d-geprinte+vuurwapens+strafbaar+stellen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.