Windows 11 gaat watermerk tonen als systeemeisen niet gehaald worden – Computer – Nieuws

Windows 11 gaat watermerk tonen als systeemeisen niet gehaald worden – Computer – Nieuws

Omndat die versplintering er o.a. op duidt dat Linux distro’s komen en gaan. Heb je net een distro jezelf aangeleerd, wordt de stekker eruit getrokken of komt er een fork. Leuk voor de techies, maar niet de normale consument, die gewoon een stabiel OS wilt dat al jaren bestaat, met breed support.

Windows en mac-os bieden dat, omdat er een enorm commercieel bedrijf achter zit, die een belang hebben dat hun product goed werkt en wordt bijgewerkt. En wordt geluisterd naar de consument, om het gebruiksvriendelijk te maken.

Er zijn ook Linux distro’s die wat gebruiksvriendelijker zijn, maar ze halen het nog lang niet bij het niveau van Windows en mac-os. Die kan je gewoon installeren, en dan werkt alles gelijk. Software installs, geen probleem. Updates, geen probleem. Geen gedoe met dependenties, en ander geneuzel waar een normale gebruiker niet op zit te wachten.

Laatst wilde ik een bekende network monitoring tool installeren onder Linux, om mee te experimenteren. Bekend, veel gebruikt product in de community. Met een simpele stappenplan op hun eigen website, om het te installeren onder Ubuntu server. (Geen wazige, onbekende distro, maar een bekende Linux distro). Moet lukken, toch?
Dus ik volg de exacte stappen volgens die handleiding
– Installeer Unbuntu server versie x.x. CHECK
– Gebruik apt-get om dit en dat te downloaden en installeren. FAIL. Gelijk een error melding over een conflict in een lib bestand ofzo. Weet ik veel. Daar ga je al. Zoeken op die error, nauwelijks resultaat op internet. Heeft me 4 uur gekost om die install werkend te krijgen.
Ik volg de exacte installatie stappen, op een verse OS installatie, en dat mislukt gelijk. Alsof je Office installeert onder Windows, en dat lukt niet, vanwege een dll conflict. Dat komt dus niet voor onder Windows, want dat werkt gewoon als je begint met een schoon OS. Maar blijkbaar kan zoiets wel misgaan onder Linux. En dan heb ik het nog niet eens over het gebrek aan fatsoenlijke, leesbare, eenvoudige manuals for dummies, die altijd schijnen te ontbreken bij Linux software. Kan je het doen met 1,5 A4tje aan tech gebrabbel op een github pagina. Succes!

Vandaar ik zeg: Linux is nog niet geschikt als client OS. Er gaat te vaak teveel mis, wat een normale gebruiker niet kan oplossen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194688/windows-11-gaat-watermerk-tonen-als-systeemeisen-niet-gehaald-worden.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.