Windows 8.1-gebruikers krijgen vanaf juli waarschuwing dat ondersteuning stopt – Computer – Nieuws

Windows 8.1-gebruikers krijgen vanaf juli waarschuwing dat ondersteuning stopt – Computer – Nieuws

Bestond het maar wat vaker. In mijn ogen is het absurd dat een perfect werkend stuk hardware dat zijn taken nog prima kan voldoen, niet meer gebruikt kan worden vanwege een gebrek aan software. Voor mensen die hun computer enkel gebruiken om te mailen, internet, Facebook en Youtube etc, zou een middenklasse-apparaat makkelijk 15 jaar meekunnen als daar Linux op zou draaien.

Apple is geen haar beter; op een gegeven moment krijgen iPads of Macs ook geen ondersteuning meer, en zelfs als de apparaten op zich prima werken en nog snel genoeg zijn voor de taken waarvoor ze gebruikt worden kun je ze aan het eind van de rit gewoon weggooien.

In geval van mobiele apparaten is de batterij vaak onvervangbaar. Zelfs ALS de software nog ondersteund wordt of vervangen kan worden door iets anders zoals een custom ROM, is het vaak nutteloos omdat het apparaat gewoon niet meer werkt, maar ook niet meer hersteld kan worden.

Als we ooit duurzamer zouden willen gaan leven, dan zou die “knotsgekke” zuinigheid die mensen vroeger WEL hadden, weer eens terug moeten komen. “Vroeger” schafte je iets aan dat zo goed was als dat je je kon veroorloven, en dan gebruikte je dat totdat het of onherstelbaar kapot ging, of het apparaat de taken niet meer aankon c.q. de taken veranderden waardoor een ander apparaat nodig is.

Mijn vader heeft een beeldbuis-TV gehad vanaf 1990 t/m 2010, en die is enkel vervangen vanwege een onherstelbaar defect. Ik heb zelf een blu-ray-speler, een versterker, en een set speakers die op dit moment 16 jaar oud zijn, en die gaan enkel vervangen worden als er iets definitief kapot gaat, of ik ze niet meer kan aansluiten op een nieuwe TV. (De TV is niet ouder geworden dan 13 jaar; die is vervangen vanwege een onherstelbaar defect.)

Ik ben overgestapt op Linux, omdat ik niet van plan ben nog ooit over te stappen op de brakheid die Windows 11 heet; mijn volgende desktop gaat ENKEL Linux draaien, en dan gaat die waarschijnlijk ook 10+ jaar mee. Ik heb een iPhone en 2 iPads; een 8.3 mini als e-reader, en een 12.9 Pro uit 2018 voor het lezen van bladmuziek. Als ik van die twee iPads de accu kan laten vervangen, dan gaan die gebruikt worden totdat het scherm vanzelf barst ofzo. Om boeken te lezen en bladmuziek te tonen heb je niks zwaarders nodig dan een computer uit 2001, en die twee iPads zijn tientallen keren sneller.

Vanwege deze “knotsgekke” zinnigheid kan ik dingen kopen waarvan mensen zich afvragen hoe het mogelijk is dat ik ze me veroorloven kan.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 24 juni 2022 13:44]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198380/windows-81-gebruikers-krijgen-vanaf-juli-waarschuwing-dat-ondersteuning-stopt.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.