Winnaar gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde wil datacenter Meta tegenhouden – IT Pro – Nieuws

Winnaar gemeenteraadsverkiezingen Zeewolde wil datacenter Meta tegenhouden – IT Pro – Nieuws

Wordt het niet in Nederland verbruikt dan wel ergens anders. Eigenlijk verplaats je het alleen maar.

De enige manier om er echt iets tegen te doen is door geen gebruik meer maken van die diensten. Maar ik zie dan niet snel gebeuren (in groten getale).

Oneens, het bouwen van een datacenter moet voor Meta lucratief zijn. Ze moeten een plek hebben waar de omstandigheden het toelaten om een datacenter te bouwen, zowel politiek als infrastructuur en het financiële klimaat eromheen.

Als locatie geen punt zou zijn voor Meta dan hadden ze het natuurlijk tegen een berg aan gebouwd of onder water, maar dat is duur, niet praktisch te bouwen en te ver weg van het internet backbone, dus komen ze in dit geval in Zeewolde uit.

Zeewolde is nu (publiek gezien) de eerste die hier weerstand tegen biedt, hoe meer gemeentes dat doen, hoe lastiger het wordt voor Meta om datacenters te bouwen (zoveel gunstige plekken zijn er niet) en dan zullen ze concessies moeten doen die beter bij de omstandigheden passen zoals eigen stroomvoorziening, energielevering aan woningen, onderhoud van energie infrastructuur bekostigen, lokale werkgelegenheid ondersteunen, etcetera.

Dat wij een haast onderdanig vestigingsklimaat hebben wil niet zeggen dat dat overal zo is. Meta kiest Zeewolde niet bij willekeur en daar mag best wat tegenover staan. Laat andere industrie dan maar zien hoe het wél moet.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/194554/winnaar-gemeenteraadsverkiezingen-zeewolde-wil-datacenter-meta-tegenhouden.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.