YouTube begint Research Program waarmee onderzoekers metadata kunnen analyseren – IT Pro – Nieuws

YouTube begint Research Program waarmee onderzoekers metadata kunnen analyseren – IT Pro – Nieuws

Zozo. Dus nu wordt ’s werelds grootste advertentieplatform (en internetprovider en social-media-gigant en it-infrastructuur (hard- en software) gigant ook nog eens ’s werelds grootste ‘CBS’? Een ecosysteem met proprietary en winstgestuurde datavergaring waar een nieuwe generatie researchers, gewapend met een enorm vertrouwen in de tent die ook al hun mailbox beheert en met een kersvers big-data-im-hard-bruce-lee-machine-learning diploma op zak dan zich volledig in gaat onderdompelen onder het mom van kennisuitbreiding en waarheidsvinding? Wel interessant hoe Alphabet de onderzoekers steeds verder ‘faciliteert’. Communiceren met email, papers schijven en grafiekjes genereren met Google write en google spreadsheets, de data uiteraard veilig (en gratis) bij google in de cloud, en de zoekresultaten van collega-onderzoekers…. natuurlijk ook fijntjes in beheer bij Google Scholar.

Het is een interessante voorwaarde dat wetenschappers ook niet vrij zijn in waar ze hun bevindingen vervolgens publiceren: het is verplicht open access (dus niet in Nature, niet in de gebruikelijke vakbladen oid). Wil je op basis van de data andere vragen stellen dan moet je toestemming vragen.

Google is hierin gewoon geen onafhankelijke partij. Ze heeft commerciele belangen bij hun imago mbt deze data, er moeten dus geen dingen naar buiten kunnen komen die haaks staan op financiele belangen. Nou, en dat kan er dus wel prima uitkomen.

Bovendien, wie heeft al die dataverzameling betaald? Wie heeft de algoritmes geschreven, wie heeft het videoplatform in de lucht gehouden? Google. Daarmee zijn ze ook geldschieter van elk onderzoek (want dat kost allemaal geld) en daarmee is er direct sprake van belangenverstrengeling. Het is niet in het belang van een onderzoeker om buiten de lijntjes van Google’s (eenzijdig aanpasbare) guidelines te gaan omdat onderzoekers in een afhankelijkheidspositie verkeren tegenover de data-leverancier. Want natuurlijk is de data ‘gratis’.

En dat werkt gewoon niet zo. Normaliter kost data verzamelen geld, en moet dataverzameling door een ethische toetsingscommissie (in Nederland, volgens Nederlandse wetgeving) worden getoetst op allerlei vlakken zoals privacy, dataopslag, etc. Dat proces is transparant.

Het zoveelste ‘gratis’ product waarmee weer een nieuwe groep gebruikers hopeloos in de fuik loopt. Ik ben vooral bezorgd om die jongste generatie onderzoekers die het woordje ‘googelen’ al hun hele leven kennen maar het woordje ‘cbs’ een nerderig en ingewikkeld iets is uit de studie en die dan Hele Hippe research proposals gaan schrijven over gender- en diversiteitsissues waarin ze van plan zijn big data analyses *kuch ook van google….* los gaan laten op google data op google machines in een google infrastructuur.

Ben ik te cynisch? Of deugt het gewoon principieel niet dat een zwaar commerciele advertentieboer nu ineens allemaal maatschappelijk betrokken ‘programma’s’ gaat lopen organiseren, for the greater good? Straks gaat google ziekenhuizen bouwen. Of scholen. En dit gaat richting dat laatste. Een dikke vette vinger in de pap in onafhankelijke subsidiegestuurde door belastinggeld betaalde wetenschap. Ik zou het met grote argwaan bekijken.

Maar daar zal een hele generatie enthousiaste onderzoekers zich niet aan storen. Wat is er nou aantrekkelijker om naar te luisteren (en subsidie aan te geven): een spetterend onderzoeksvoorstel over het toch nog wel een beetje hippe en indrukwekkende Google (en een Researchers Program) en een N = 3.352.000 en big data en AI en open access en blablabla? Of een mopperende zuurpruim die daar bedenkingen bij heeft en liever onder 50 of 60 studenten vragenlijsten afneemt en een MANOVA draait en daar voorzichtig wat over concludeert in het (betaalde) british journal of media and digital communication? Tsja, dat is natuurlijk heel makkelijk, welk voorstel daar gaat winnen in de subsiedieronden.

Dit is wel een heel erg grote uitdaging van het (naar mijn mening) door de bank genomen matigjes ontwikkeld ethisch besef / verantwoordelijkheidsgevoel / integriteit van onderzoekers. Dat wereldje staat altijd onder druk vanwege geldzorgen (linkse hobby he), en daar moet niet een Google ineens met een bordje ‘free data!(volgensonzevoorwaarden)’ gaan lopen wapperen. Hier gaan een hoop gedragswetenschappers opduiken, en niet omdat ze willen weten hoe mensen denken, maar omdat het hip en cool is en geld aantrekt.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198996/youtube-begint-research-program-waarmee-onderzoekers-metadata-kunnen-analyseren.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.