Ziggo en VodafoneZiggo op vingers getikt voor niet volledig vrije modemkeuze

Ziggo en VodafoneZiggo op vingers getikt voor niet volledig vrije modemkeuze

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Ziggo en VodafoneZiggo op de vingers getikt voor het niet overal aanbieden van een vrije modemkeuze. Iets dat sinds 28 januari verplicht is. In het geval van VodafoneZiggo is de vrije modemkeuze niet beschikbaar voor eindgebruikers in de vroegere UPC regio’s.

Om ervoor te zorgen dat de telecomprovider dit zo snel mogelijk verhelpt heeft de ACM een last onder dwangsom opgelegd van 12.500 euro per dag met een maximum van 500.000 euro. VodafoneZiggo dient deze last uiterlijk 1 juli 2022 te hebben uitgevoerd en de overtreding volledig te hebben beëindigd.

Er zijn volgens de ACM ook nog steeds gebieden waar Ziggo geen vrije modemkeuze biedt. “Ziggo overtreedt daarmee de regels die begin dit jaar zijn ingegaan”, aldus de toezichthouder. Die heeft het bedrijf nu een last opgelegd om uiterlijk 1 juli 2022 aan de regels te voldoen, anders volgt daarna een dwangsom van 12.500 euro per dag met een maximum van 500.000 euro.

“Vrijwel alle internetaanbieders voldoen inmiddels aan de regels voor vrije modemkeuze”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten. “We hebben alleen geconstateerd dat het voor sommige klanten van Ziggo nog steeds niet mogelijk is om een modem of router van eigen keus aan te sluiten. Omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die keuze heeft, hebben we in februari al aangekondigd dat we daar mogelijk handhavend tegen gaan optreden.”

De regels voor vrije modemkeuze zijn bedoeld om innovatie en concurrentie op de markt voor eindapparaten te stimuleren. Ook wordt het volgens de ACM laagdrempeliger voor particulieren om naar een andere internetaanbieder over te stappen wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken.

Bron: https://www.security.nl/posting/755617/Ziggo+en+VodafoneZiggo+op+vingers+getikt+voor+niet+volledig+vrije+modemkeuze?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.