AP: voorstel Europese Commissie bedreiging voor end-to-end encryptie

AP: voorstel Europese Commissie bedreiging voor end-to-end encryptie
woensdag 3 augustus 2022, 16:16 door Redactie, 3 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 16:56

Een nieuw Europees wetsvoorstel dat communicatiediensten verplicht om alle communicatie van hun gebruikers te scannen op kindermisbruik vormt een bedreiging voor end-to-end encryptie, zo laat de Autoriteit Persoonsgegevens vandaag weten. Vorige week meldde Security.NL al dat de Europese privacytoezichthouders zich ernstig zorgen maken over het scanplan van de Europese Commissie en dat dit een serieus risico vormt voor de fundamentele rechten van 450 miljoen Europeanen.

De Europese privacytoezichthouder EDPS en het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB), waarin alle nationale Europese privacytoezichthouders zijn verenigd, kwamen afgelopen vrijdag met een gezamenlijke opinie over het wetsvoorstel waarin ze stelden dat het moet worden aangepast. Volgens de EDPS en EDPB vormt het voorstel van de Europese Commissie in zijn huidige vorm een groter risico voor individuen en de samenleving in zijn geheel dan voor criminelen die voor kindermisbruik worden vervolgd.

De toezichthouders maken zich zeer grote zorgen over de impact die de voorgestelde maatregelen op de privacy en persoonlijke data van personen zullen hebben. Vandaag bericht de Autoriteit Persoonsgegevens over de opinie en zorgen die er bij de toezichthouders over het voorstel zijn. “Versleuteling is essentieel voor de bescherming van het privéleven, het communicatiegeheim en de vrijheid van meningsuiting”, aldus de AP. “Het voorstel brengt het risico met zich mee dat communicatiediensten meekijken bij álle communicatie tussen mensen in Europa.”

Door communicatiediensten te verplichten de berichten en gesprekken van gebruikers te scannen op kindermisbruik bedreigt de wet encryptie, zo laat de privacytoezichthouder verder weten. Bij end-to-end encryptie is de inhoud van de communicatie alleen toegankelijk voor de afzender en ontvanger. “Het wetsvoorstel zal er waarschijnlijk toe leiden dat de communicatiediensten ook een sleutel moeten hebben”, merkt de AP op. Dit zou een einde van end-to-end encryptie betekenen, aangezien de encryptie dan niet meer end-to-end versleuteld is.

Bron: https://www.security.nl/posting/763565/AP%3A+voorstel+Europese+Commissie+bedreiging+voor+end-to-end+encryptie?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.