Bunq hoeft slachtoffer van telefoonoplichting niet te vergoeden

Bunq hoeft slachtoffer van telefoonoplichting niet te vergoeden
Door Anoniem: Hoe kan je hier nou nog in trappen, engelstalig, met daarna ongetwijfeld een of andere Indier aan de lijn die je verzoekt geld over te maken…

Niemand verdient het om gescamd te worden, maar een beetje je hersens gebruiken is ook geen dom idee…

Een vriendin van mij is hier ingetrapt. Ze woont sinds een aantal jaar in NL en vanwege haar baan spreekt ze hier eigenlijk vrijwel alleen maar Engels (kan overigens wel gewoon NL). Ik snapte ook echt niet hoe ze zich had kunnen laten oplichten. Een ding wat ze zei is dat ze zo gewend is dat iedereen haar in het Engels aanspreekt dat ze er niet eens bij stilgestaan heeft dat het in dit geval misschien niet normaal zou zijn. Daarnaast zei ze dat omdat zo’n beetje alles hier digitaal gaat ze het ook niet vreemd vond dat in dit geval ze eea via de computer moest gebeuren. Toen ik haar computer onderzocht op sporen zag ik dat ze ook wel degelijk op Google had opgezocht of dat het telefoonnummer wat haar belde wel echt van de rechtbank Rotterdam was, en dit was het geval. Zij wist niet dat elk telefoonnummer gespoofd kan worden.
Verder zijn deze mensen die de oplichting doen extreem ervaren hierin. Het is hun werk, hun expertise. Ze doen precies alles wat ze moeten doen om je zo ver te brengen dat ze uiteindelijk het geld van je kunnen stelen, het zit echt heel gehaaid in elkaar. Ik heb een poosje de cryptowallet gevolgd waar het geld uiteindelijk in terecht kwam. Hier is in 6 dagen tijd meer dan 40,000 dollar aan crypto in beland. Dit moet je ongeveer wel een idee geven dat, hoe dom het ook lijkt, er echt heel veel mensen zijn die hier uiteindelijk intrappen.
Wat mij voornamelijk stoort hieraan is de medewerking van de verschillende bedrijven. Telefoonbedrijf staat toe dat nummers gespoofed worden, Anydesk staat toe dat ze verbinding maken met de naam ‘Rechtbank Rotterdam’, Coindesk staat toe dat er in hoog tempo 3x een bedrag, via iDeal, overgemaakt wordt en direct doorgesluisd wordt naar een net nieuwe wallet, terwijl het al heel lang bekend is dat dit een teken is van fraude. Exchange waar uiteindelijk het geld terecht komt zegt ’tsja, zo werkt cypto nou eenmaal, nee, we kunnen het niet terugsturen’.
Ga je hier maar eens tegen verdedigen als normale burger die toevallig een stressvolle tijd meemaakt en niet op z’n aller scherpst is.

Bron: https://www.security.nl/posting/760573/Bunq+hoeft+slachtoffer+van+telefoonoplichting+niet+te+vergoeden?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.