FBI waarschuwt voor gebruik van deepfakes bij sollicitaties voor thuiswerkbanen

FBI waarschuwt voor gebruik van deepfakes bij sollicitaties voor thuiswerkbanen

De FBI meldt vandaag dat het een toenemend aantal klachten ontvangt over het gebruik van deepfakes en gestolen persoonlijke informatie bij sollicitaties voor thuiswerkbanen. Oplichters zouden zich zo als iemand anders voordoen om een baan te krijgen. Om hoeveel klachten het precies gaat laat de Amerikaanse opsporingsdienst niet weten.

Volgens de klagende organisaties hebben de oplichters het onder andere voorzien op programmeer-, database- en software gerelateerde banen die vanuit huis zijn te doen. Bij sommige van functies krijgt de werknemer ook toegang tot klantgegevens, financiële data en vertrouwelijk bedrijfsinformatie.

Veel details over de deepfakes worden niet gegeven, behalve dat het om “voice spoofing” gaat, en mogelijk “voice deepfakes” tijdens online sollicitatiegesprekken. “Tijdens deze gesprekken komen de bewegingen van de lippen van de geïnterviewde persoon die op het scherm is te zien niet volledig overeen met de audio van de persoon die praat”, aldus de FBI.

Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van persoonlijke identificeerbare informatie om op de betreffende banen te solliciteren. Zo zouden oplichters de identiteiten van hun slachtoffers voor screenings tijdens de sollicitatieprocedure gebruiken. De FBI roept organisaties en personen op die met dergelijke fraude te maken krijgen om dit te rapporteren.

Bron: https://www.security.nl/posting/758689/FBI+waarschuwt+voor+gebruik+van+deepfakes+bij+sollicitaties+voor+thuiswerkbanen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.