Google krijgt miljoenenboete voor misleiding van gebruikers over locatiedata

Google krijgt miljoenenboete voor misleiding van gebruikers over locatiedata

Google heeft in Australië een boete van zestig miljoen dollar gekregen omdat het Australische Androidgebruikers misleidde over het verzamelen van locatiegegevens. Van begin 2017 tot eind 2018 kregen gebruikers van een Androidtelefoon te zien dat de instelling “Locatiegeschiedenis” de enige accountinstelling was waarmee kon worden ingesteld of Google persoonlijke informatie over de locatie verzamelde, bewaarde en gebruikte.

In werkelijkheid bleek dat Google ook via een andere instelling genaamd “Web & App Activiteit persoonlijke identificeerbare locatiegegevens kon verzamelen. Deze instelling stond standaard ingeschakeld. Volgens de Australische toezichthouder ACCC heeft Google op deze wijze gebruikers misleid en de Australische consumentenwetgeving geschonden.

“Persoonlijke locatiegegevens zijn voor sommige consumenten gevoelig en belangrijk, en sommige van de gebruikers zouden mogelijk andere keuzes over het verzamelen, opslaan en gebruiken van hun locatiegegevens hebben gemaakt als Google geen misleidende informatie had gegeven”, aldus Gina Cass-Gottlieb van de ACCC. De toezichthouder schat dat 1,3 miljoen Australische Google-gebruikers de misleidende informatie te zien hebben gekregen.

“Bedrijven moeten transparanti zijn over de soorten gegevens die ze verzamelen en hoe de data wordt verzameld en gebruikt, zodat consumenten een geinformeerde beslissing kunnen nemen over met wie ze die data delen”, laat Cass-Gottlieb verder weten. Google heeft eind 2018 maatregelen genomen waardoor Australische gebruikers de misleidende schermen niet meer te zien krijgen.

Bron: https://www.security.nl/posting/764606/Google+krijgt+miljoenenboete+voor+misleiding+van+gebruikers+over+locatiedata?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.