Google verhelpt voor zevende keer dit jaar actief aangevallen zeroday in Chrome

Google verhelpt voor zevende keer dit jaar actief aangevallen zeroday in Chrome
vrijdag 28 oktober 2022, 14:28 door Redactie, 4 reacties

Laatst bijgewerkt: Vandaag, 15:32

Google heeft voor de zevende keer dit jaar een actief aangevallen zerodaylek in Chrome verholpen. Eerder verschenen er updates voor dergelijke kwetsbaarheden in februari, maart, april, juli, augustus en september. Het nieuwste zerodaylek, aangeduid als CVE-2022-3723, bevindt zich in V8.

Dit is de JavaScript-engine die Chrome en andere browsers gebruiken voor het uitvoeren van JavaScript en waarin het afgelopen jaar al tal van andere zerodaylekken werden gevonden. De impact van de kwetsbaarheid is als “high” beoordeeld. Het gaat in dit geval om beveiligingslekken waardoor een aanvaller in het ergste geval code binnen de context van de browser kan uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen en zo gevoelige informatie van gebruikers te stelen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder.

Beveiligingslekken met het stempel “high” zijn op zichzelf niet voldoende om een systeem over te nemen. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist, bijvoorbeeld in het onderliggende besturingssysteem. Google geeft geen details over de doelwitten van de waargenomen aanvallen en hoe ze precies plaatsvinden. Het techbedrijf werd op 25 oktober door onderzoekers van antivirusbedrijf Avast over het probleem ingelicht.

Google Chrome 107.0.5304.87/88 is beschikbaar voor macOS, Linux en Windows. Updaten zal op de meeste systemen automatisch gebeuren. Dit kan in het geval van actief aangevallen kwetsbaarheden echter tot zeven dagen duren. Gebruikers die direct de update willen ontvangen zullen een handmatige controle moeten uitvoeren. Voor gebruikers van Microsoft Edge, dat net als Chrome op Googles Chromium-browser is gebaseerd, is nog geen update beschikbaar.

Bron: https://www.security.nl/posting/772833/Google+verhelpt+voor+zevende+keer+dit+jaar+actief+aangevallen+zeroday+in+Chrome?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.