Groningse man verdacht van grootschalige phishing vanuit gevangenis

Groningse man verdacht van grootschalige phishing vanuit gevangenis

Een 23-jarige man uit Groningen die vorig jaar wegens grootschalige phishing werd veroordeeld tot 4,5 jaar cel heeft vanuit de gevangenis zijn criminele activiteiten voortgezet, zo stelt het Openbaar Ministerie. De officier van justitie eiste vandaag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 44 maanden tegen de man. Als het aan het OM ligt verdwijnt de 22-jarige handlanger van de Groninger voor 66 maanden achter de tralies en betaalt een schadevergoeding van ruim 151.000 euro.

De Groningse man speelde volgens het OM een belangrijke rol bij in Nederland uitgevoerde phishingaanvallen, zo werd vorig jaar nog geclaimd. Hij voerde phishingaanvallen uit, ontwikkelde phishingpanels en hielp andere criminelen bij het opzetten van phishingsites. Via een phishingpanel kunnen criminelen de gegevens ontvangen die slachtoffers van phishing op phishingsites invoeren. Terwijl de man zijn gevangenisstraf uitzit wordt erin zijn cel een telefoon aangetroffen, die verder wordt onderzocht. Daaruit blijkt dat de man vanuit zijn cel gewoon doorgaat met zijn phishingaanvallen, aldus het OM.

Uiteindelijk worden er vier toestellen in de cel van de man gevonden, die allemaal voor phishing zijn gebruikt. Op zijn telefoons staan meer dan duizend gesprekken die hij op Marktplaats voerde. De man doet zich voor als potentiële koper en vraagt slachtoffers om ter controle een eurocent over te maken. De door de verdachte verstuurde betaallink wijst echter naar een phishingsite. Met alle gegevens die mensen daar invoeren krijgt de verdachte toegang tot hun bankrekening en kan geld afschrijven, zo stelt het OM. Daarnaast wordt de Groninger verdacht van WhatsAppfraude.

De Groninger zou met de phishingactiviteiten vanuit zijn cel ruim 34.000 euro hebben gestolen. Daarbij werd hij volgens het OM geholpen door een 22-jarige man uit Hoogezand. Die zorgde voor de benodigde instructies en phishingpanels, maar was ook betrokken bij het inloggen op de bankrekeningen. Op datadragers van de Hoogezander worden tientallen phishingsites aangetroffen, alsmede duizenden leads (bestanden met persoonsgegevens) en honderden afbeeldingen van bankrekeningen waarop was ingelogd.

De man uit Hoogezand wordt ervan verdacht 258 slachtoffers te hebben gemaakt, waarvan zestien met de Groningse man. Tegen de Hoogezander eist het OM een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 66 maanden en het betalen van een schadevergoeding van ruim 151.000. Op 16 september staat een derde verdachte in deze zaak terecht. Daarna sluit de rechtbank het onderzoek en doet op 30 september uitspraak.

Bron: https://www.security.nl/posting/767547/Groningse+man+verdacht+van+grootschalige+phishing+vanuit+gevangenis?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.