Kifid adviseert banken om aanschaf bitcoins als fraudesignaal te gebruiken

Kifid adviseert banken om aanschaf bitcoins als fraudesignaal te gebruiken

Banken zouden de aanschaf van bitcoins door hun klanten als mogelijk signaal van fraude kunnen gebruiken, zo stelt het financiële klachteninstituut Kifid in de zaak van een ING-klant die het slachtoffer van oplichters werd. De man werd vorig jaar door een zogenaamde bankmedewerker gebeld over een verdachte transactie. Het gaat om een oplichter die de man adviseert om zijn computer op malware te controleren.

De man moet hiervoor bepaalde software downloaden. Dat mislukt, waarop de oplichter laat weten dat er volgende dag iemand langskomt om hem te helpen. Het gaat om een vrouw die langskomt en plaatsneemt achter de computer van de ING-klant. Zij laat hem allerlei codes op zijn e-dentifier invullen. Ook geeft hij op haar verzoek zijn mobiele telefoon, bankpas en pincode mee. Die zou hij de volgende dag terugkrijgen.

Nadat de vrouw de volgende dag niet langskomt krijgt de ING-klant argwaan en laat zijn rekeningen blokkeren. Uit onderzoek blijkt dat hij voor zo’n 14.000 euro is bestolen. De oplichters hebben vanaf zijn computer allerlei transacties uitgevoerd en met zijn pinpas geld opgenomen. Zo zijn er duizenden euro’s overgemaakt naar een handelsplatform voor bitcoin.

De klant wil dat ING de schade vergoedt. Zo had de bank moeten waarschuwen voor de ongewone transacties op zijn rekening. Er werden namelijk in zeer korte tijd grote bedragen afgeschreven van de betaalrekening. ING weigert dit, waarna de man aanklopt bij het Kifid. Het klachteninstituut stelt dat de man door zijn handelen, waaronder het afstaan van zijn pinpas en pincode, grof nalatig heeft gehandeld.

Ook heeft de bank de zorgplicht niet geschonden, laat het Kifid weten. Er zijn geen aanwijzingen dat ING de overboekingen had moeten signaleren. “Van de bank kan niet worden verwacht dat zij de individuele overboekingen monitort.” Wel stelt het Klachteninstituut dat er sprake is van een iemand op hoge leeftijd waarbij in binnen enkele minuten verschillende bedragen zijn overgemaakt van zijn betaalrekening naar een handelsplatform voor bitcoins.

“Hoewel de zorgplicht van de bank niet zo ver strekt dat zij transacties die samenhangen met bitcoins dient te signaleren, geeft de commissie aan de bank mee dat het wellicht raadzaam is om in de toekomst aandacht te besteden aan dergelijke transacties”, aldus het advies van het Kifid (pdf).

Bron: https://www.security.nl/posting/774808/Kifid+adviseert+banken+om+aanschaf+bitcoins+als+fraudesignaal+te+gebruiken?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.