Manager Rijnstate aangehouden voor ongeoorloofd bekijken patiëntendossiers

Manager Rijnstate aangehouden voor ongeoorloofd bekijken patiëntendossiers

Een zorgmanager van ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar is dinsdag aangehouden door de politie op verdenking van het bekijken van meer dan honderdzestig patiëntendossiers met borstfoto’s. De man, die eerder dit jaar door het ziekenhuis wegens de ongeoorloofde inzage werd ontslagen, wordt verdacht van computervredebreuk en schending van het beroepsgeheim. Dat meldt Omroep Gelderland.

Het voormalig afdelingshoofd heeft bekend de foto’s te hebben bekeken. Tijdens een huiszoeking is apparatuur zoals computers en telefoons in beslag is genomen en uitgebreid onderzocht. Daaruit blijkt volgens de politie dat de foto’s niet zijn verspreid. Rijnstate meldde de ongeoorloofde inzage eind juni via de eigen website. Die zou via een interne controle zijn ontdekt.

“Er zijn geen aanwijzingen voor andere acties dan alleen inzage. Na ontdekking zijn direct meerdere maatregelen genomen. De medewerker is niet meer werkzaam bij Rijnstate. Ook is het gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens”, aldus het ziekenhuis, dat alle betrokken patiënten heeft geïnformeerd en excuses aangeboden. Vanwege “privacy-aspecten” besloot het ziekenhuis geen verdere toelichting te geven. Slachtoffers deden vervolgens hun verhaal tegenover Omroep Gelderland.

Bron: https://www.security.nl/posting/770887/Manager+Rijnstate+aangehouden+voor+ongeoorloofd+bekijken+pati%C3%ABntendossiers?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.