Microsoft maakt Windows Autopatch voor enterprise-klanten beschikbaar

Microsoft maakt Windows Autopatch voor enterprise-klanten beschikbaar

Microsoft heeft Windows Autopatch voor alle klanten met een Windows Enterprise E3- en E5-licentie beschikbaar gemaakt. Daarnaast laat het techbedrijf weten dat het Patch Tuesday in stand houdt en elke tweede dinsdag van de maand zoals gebruikelijk updates zal uitbrengen. Windows Autopatch is een gratis tool die updates voor Windows 10/11, Office, Teams en andere 365-apps volautomatisch installeert.

Grote organisaties zullen in veel gevallen updates eerst testen voordat ze die onder hun gebruikers uitrollen. Met Windows Autopatch wordt dit proces voor Office- en Windows-updates geautomatiseerd. Het systeem zal updates eerst onder een klein aantal computers binnen de organisatie uitrollen en hiervan het effect bekijken. Wanneer er geen problemen zijn wordt de update onder een groter aantal computers verspreid, totdat alle machines up-to-date zijn.

Wanneer er wel problemen met een update zijn is het mogelijk voor gebruikers om Autopatch te pauzeren, maar kan de service dit ook zelf doen. Afhankelijk van de situatie kan de betreffende update worden teruggedraaid. Autopatch kan zowel quality als feature-updates installeren, alsmede drivers en firmware-updates die via Windows Update worden aangeboden. Daarnaast installeert de tool ook noodpatches voor kritieke kwetsbaarheden die buiten de Patch Tuesday worden aangeboden.

Vorige maand bracht Microsoft een previewversie van de dienst uit, maar nu is de definitieve versie beschikbaar. Het techbedrijf erkent dat sommige systeembeheerders het misschien moeilijk vinden om de verantwoordelijkheid aan de software te geven. “Het aanpassen van systemen op welke manier dan ook kan voor twijfels zorgen, maar ongepatchte software kan voor gaten in de beveiliging zorgen”, aldus Microsofts Lior Bela.

Vanwege de grote “footprint” van Autopatch en het continu uitrollen van updates zegt Microsoft dat het eventuele problemen op allerlei hardware- en softwareconfiguraties kan detecteren voordat die bij klanten kunnen optreden. Vorige maand lieten sommige websites weten dat Microsoft vanwege de komst van Autopatch zou stoppen met Patch Tuesday, maar die berichten zijn volgens het techbedrijf onjuist.

Bron: https://www.security.nl/posting/760506/Microsoft+maakt+Windows+Autopatch+voor+enterprise-klanten+beschikbaar?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.